
Hans Helge Sørensen (Privatfoto)
Han holdt aldrig op med at se nye forretningsmuligheder i alting. Optimisme, hårdt arbejde, beslutsomhed og et gudsbenådet salgstalent bragte ham vidt omkring i livet. Et liv, som tog sin begyndelse på et lille sommerpensionat i Sælvig Bugten på Samsø under én af de såkaldte trillingeisvintre i 1940, og ebbede ud på Sølyst ved Skanderborg Sø i det smukke røde træhus, som han selvfølgelig selv havde tegnet og bygget.
Tømrer med handelstalent
Hans Helge Sørensen var en mand med mange talenter og så meget energi, at han selv mente, at han havde en mild grad DAMP. Han blev født ind i en af Samsøs gamle tømrer-slægter og drømte som barn aldrig om andet end at følge i sin farfars fodspor. Han lagde sit første gulv i et sommerhus som 12-årig og byggede sit eget lille sommerhus som 15-årig, men da han ikke kunne komme i lære i det tømrerfirma, han havde udset sig, kom han i lære som købmand i stedet. I købmandsbutikken i Onsbjerg lærte han købmandskab, grundighed og hovedregning på den hårde måde
Fra købmand til fritidshuse og køkkener
Det var kærligheden i skikkelse af en ung seminariestuderende ved navn Ruth Askholm fra Skanderborg, som fik ham til at forlade Samsø i 1960. Her fik Hans Sørensen som ny-udlært købmand overdraget nøglen til købmandsbutikken Tinnings Efterfølger i Aarhus. Efter få år var omsætningen i butikken femdoblet, og Hans Sørensen var sikker på, at han kunne have drevet det vidt, hvis han var fortsat som købmand i Aarhus. Han gjorde det nu også ganske godt i den nye branche, som han blev en del af i 1965, da han fik job som altmuligmand på Skarridsø Huses daværende fritidshusudstilling ved Skanderborg. I løbet af få år blev han firmaets bedst sælgende salgschef. Efter syv år besluttede han sig for at etablere sit eget fritidshus-firma Møllebæk Huse i Gedved. Han tegnede og byggede selv de første fritidshuse i 1972 på en grund foran virksomheden Modulia Køkkener, som han allerede året efter købte for at fremtidssikre sin fritidshusproduktion.
6000 fritidshuse og en god handel
I takt med at efterspørgslen på Møllebæk Huse eksploderede, blomstrede Modulia-køkkener op, og efter fire årtier på markedet for fritidshuse og køkkener blev virksomhederne, som efter en række fusioner og opkøb endte med at hedde MSH Huse og Tvis Modulia (TMK), solgt i henholdsvis 2004 og 2006, få år efter at hustruen Ruth tabte kampen mod kræft. Efter at have stået for byggeriet af 6000 fritidshuse i ind- og udland og at have drevet en af landets største køkkenvirksomheder i årtier, kunne Hans Sørensen med god samvittighed have trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Men det kunne han ikke finde sig i. Hans Sørensen slappede bedst af, når han arbejdede med at udvikle nye projekter sammen med sine mange medarbejdere og samarbejdspartnere. Hans Sørensen var usædvanligt beslutningsdygtig, risikovillig og nysgerrig, og han elskede at tage på auktion for at gøre en god handel. Han var også bidt af en gal veteranbil, så da Samsø Austin Museum kom i problemer for nogle år siden, købte han hele samlingen på auktion og lavede det om til Samsø Tekniske Museum for at give noget tilbage til den ø og det samfund, som formede ham som menneske. Hans Sørensen efterlader sig to børn, svigerbørn og fire børnebørn.