Muslingefest på Brigsted Lejrplads



Blåmuslinger smager herligt, både kogt i hvidvin og løg, og i suppe. Naturforeningen for Gedved og Omegn tilbyder alle den oplevelse mandag den 20. juni kl. 19 på Brigsted lejrplads lige overfor Vorsø. Der er P-plads lige ved siden af, og kun 50 meter fra stranden.
 Mens vi tilbereder muslingerne over åben ild, kan man gå med Eigil Holm til stranden. Herfra kan man se fuglelivet, bl. a. skarven, der ruger på Vorsø, og måske havørnen, der også ruger derovre. Mange havfugle holder til her; her er så lavvandet at man kan vade til Vorsø.
 Vi ser også på havbundens dyreliv. Ufattelige mængder af små snegle, krebsdyr, muslinger og orme lever nede i sandet, men har åbning til det friske vand over bunden. Den store sandorm er der også. Vi kan være heldige at se små skrubber pile af sted. Rigdommen på dyr forklarer rigdommen på fugle ; de lever af dem.
 Der er også blåmuslinger. Her sidder de på stendyngerne i vandet. En blåmusling fabrikerer tovværk i en kirtel på dens fod. Tovværket kommer ud som væske, der størkner i vandet, men er klæbrigt i spidsen. Derved klæber muslingen sig til andre muslinger eller sten, så den ikke kan blive kastet rundt af bølgerne. Den kan også bevæge sig lidt med tovene. Den strækker foden langt ud, producerer tove, og derpå rives de gamle tove over. Muslingen kan derpå trække sig frem med foden.
 En musling er bygget som en slags støvsuger med filter. Motoren er millioner af fimrehår på gællerne. Når muslingen har åbnet sig, går fimrehårene i virksomhed. De frembringer en vandstrøm, der går ind  gennem en stor åbning, og derfra ind i gællen, og videre ud i havet igen gennem et udstødningsrør. Gællen er bygget som en si, der filtrerer smådyr, plankton og bakterier fra vandet og æder dem. På den måde er blåmuslinger i stand til at rense vand. De mange blåmuslinger i Horsens Fjord hjælper til at holde badevandskvaliteten i orden.
 Hver blåmusling producerer millioner af æg. De sprøjtes ud gennem  udstødningen, befrugtes og skal så klare sig selv. Når ungeproduktionen er så stor, fortæller det, at chancerne for at et æg ender som musling er meget små.  Det er muslingerne indrettet på.
 Vore forfædre, stenalderfiskerne ved Horsens Fjord, spiste blåmuslinger, østers, hjertemuslinger, fisk og meget andet godt fra havet. Affaldet, altså skaller og knogler, blev bare smidt ud. Nogle steder ligger de i lag; her har ligget en boplads, hvor folk har haft mad nok. Det er morsomt at tænke på, at de blot kunne gå ud i vandet og hente muslinger. Fisk tog de med net og ruser. Disse folk har klaret sig som fiskere og jægere i flere tusinde år. Derfor er der mange køkkenmøddinger.
 Naturforeningen for Gedved og Omegn inviterer alle interesserede til muslingespisning på den angivne dato. Alle er velkomne. Medlemmer betaler 80 kr., ikke-medlemmer 120 kr. Vi sørger for muslinger, flutes og smør. I tager selv spisebestik, dyb tallerken og drikkevarer med. Tilmelding senest 16. juni til eigil.holm@pc.dk

smileyFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025