Data fra en af Naturhistorisk Museum Aarhus' unikke samlinger skal nu digitaliseres. Vigtige oplysninger om en usædvanlig samling med 20.000 fugleæg skal gøres tilgængelig for forskere i hele verden. Derfor har Naturhistorisk Museum lanceret en ny hjemmeside, hvor frivillige kan deltage i arbejdet med at indtaste oplysninger fra gamle kartotektskort - og det hele kan gøres hjemmefra.
- Med den nye hjemmeside, har alle danskere nu mulighed for at få indblik i det arbejde der foregår 'bag kulisserne' på Naturhistorisk Museum og kan selv deltage i museets forskning i samlingerne, siger Hans Viborg Kristensen, samlingsansvarlig konservator på Naturhistorisk Museum Aarhus.
5.000 håndskrevne kartotekskort med oplysninger om æggene skal digitaliseres. Kartotekskortene er scannet ind på den nye hjemmeside, hvor alle danskere nemt kan hjælpe med at indtaste kortenes oplysninger uden forudgående kendskab til biologi eller museumsarbejde.
Enestående samling
Den store samling stammer fra den passionerede ægsamler Sigurd Bruhn, der fra 1930'erne til 1970'erne indsamlede mere end 20.000 fugleæg. I dag er det ikke længere lovligt at indsamle æg fra fugle, derfor er samlingen helt enestående og af stor værdi for forskning. Nu skal den unikke viden gøres digital som et led i museets arbejde for at hjælpe forskere fra hele verden med at forstå fugles biologi.
- Når kartotekskortene bliver digitale, vil det være som et slags bibliotek om fugle, der er tilgængeligt verden over - sidder der en forsker i Mexico, som vil vide mere om hættemåger, kan han nemt søge viden i det digitale kartotek, siger Hans Viborg Kristensen.
Nemt at gå til
Alle kan være med til at gøre oplysningerne digitale. På hjemmesiden er der en udførlig vejledning i, hvordan kartotekskortene skal indtastes. Hvert kort tager mellem 1-2 minutter at taste ind.
- De data, som danskerne digitaliserer kan være med til at gøre os klogere på truede fuglearter og give os mulighed for at undersøge, om fuglene yngler de samme steder i dag som for 80 år siden, siger Hans Viborg Kristensen.
Find hjemmesiden her!Følg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!