Sejl og Vind
Sejl og Vind er et projekt i regi af Horsens Sejlklub og vil indgå i NExTWORK. I projektet vil de unge fra NExTWORK blive udfordret til at samarbejde og tro på egne evner via sejlads i J70 sejlbåde. Forløbet har fokus på at styrke de unges selvtillid og samarbejdsevner, at være i konkurrencepræget miljø, at bryde grænser, at have en fysisk aktiv fritid og at sætte pris på naturoplevelser. Samtidig opbygger de unge et netværk, og indgår i et fællesskab med mere ressourcestærke unge.
De unge skal deltage i sejlads fem formiddage i løbet af fire uger, her vil de unge instrueres af GoSail´s dygtige instruktør. Hvert træningsforløb tager 4-5 timer. Derefter får de unge et gratis medlemskab af sejlklubben.
Sejl og Vind er i ”søen” i juni 2019. Horsens Sejlklub har stået ansøgning af midlerne, som er sponseret af Engell Friis Fonden og Velux har sponseret redningsvestene.
Om indsatsen i Horsens Kommune
I Horsens Kommune er der ansat seks medarbejdere til at drive indsatsen, og NExTWORK bliver afprøvet i et treårigt pilotprojekt, der løber frem til 31. marts 2022. Der skal efter planen være 45 unge i gang med indsatsen ad gangen, og en lang række lokale virksomheder er en central og afgørende del af indsatsen.
Mere om NExTWORK
NExTWORK er en netværksbaseret indsats, hvor grupper af såvel unge som virksomheder danner netværk på tværs. De unge indgår i netværksgrupper med hinanden, hvor fokus er på sparring og på at opbygge redskaber til at kunne være en del af en arbejdsplads. Gennem praktiske arbejdserfaringer ude på virksomhederne, får de unge mulighed for at udvikle personlige og sociale færdigheder, og finde retning mod uddannelse og job.
Det nye i NExTWORK er et stærkt fokus på at udvikle de unges arbejdsidentitet, opbygge relationer og netværk, og at lægge beslutningskraften hos de unge. De unges arbejdsidentitet skal fremmes gennem arbejdserfaring, ved at gøre det muligt for dem at opbygge mange forskellige relationer i relevante netværk, og ved hele tiden at fremme muligheden for, at de unge kan udfolde deres beslutningskraft for derigennem at finde retning.
Der gennemføres en effektevaluering, så det kan dokumenteres om NExTWORK har større succes, end den ordinære indsats, med at få udsatte unge startet og fastholdt i uddannelse eller job.
Målgruppe og udbredelse
Målgruppen er ledige unge, der i kommunens Jobcenter kategoriseres som enten aktivitetsparate eller uddannelsesparate med barrierer. De unge i NExTWORK har ingen ungdomsuddannelse, og har ofte flere afbrudte uddannelsesforløb.
De unges baggrund og livsvilkår spænder vidt, men de er bl.a. karakteriseret ved ustabile familieforhold, psykisk sårbarhed, ensomhed, misbrug af stoffer og alkohol, og kriminalitet.