
Vi husker vist alle sammen hvordan, at Lars Løkke Rasmussen under valgkampen turnerede land og rige rundt og lovede, at genindføre håndværkerfradraget. For snurrende tv-kameraer besøgte han i bedste sendetid små håndværksvirksomheder og lovede, at hvis Venstre fik regeringsmagten, så kunne man regne med håndværkerfradraget.
Og håndværkerfradraget bliver genindført. Men desværre er der en lang række brancher og forskellige typer arbejde, som ikke bliver omfattet af ordningen. Det gælder eksempelvis malerarbejde og en del vvs-arbejde. Det var ikke helt det, han lovede dengang. Og det er egentlig ret så ærgerligt. Ikke bare for mange små håndværksmestre, der havde set frem til en lille håndsrækning, men også for statskassen og hele samfundet, når det sorte arbejde vender tilbage.
Håndværkerfradraget har jo ellers været en effektiv måde at bekæmpe sort arbejde på. Hvis ikke man indberetter arbejdet, kan man ikke få fradraget. Ganske enkelt. Som organisation har vi da også hørt fra mange virksomheder, at de fik væsentlig færre henvendelser fra kunder, der ville have lavet sort arbejde i tiden med håndværkerfradraget - før den tidligere regering droppede det. Det er problematisk med sådan en stop-and-go politik, hvor virksomhederne ikke ved hvilken ordning, der gælder i morgen.
Med den nuværende regeringens videreførelse af ordningen gives der i højere grad tilskud til energibesparende investeringer, og det er rigtig fint. Der er 1,5 millioner enfamiliehuse i Danmark. Heraf er en million opført før 1980, før der kom energikrav i byggereglementet. Omkring 700.000 af de boliger har stadig betydeligt potentiale til energibesparelser. Det viser tal fra Danmarks statistik og Statens byggeforskningsinstitut. Den del er god nok.
Men den tidligere ordning var nemmere for forbrugerne at forstå. Så hvorfor nu gøre den kompliceret med alverdens undtagelser, hvor forskellige typer arbejde ikke er omfattet. Så udvander man ordningen. Man skulle hellere gå i den modsatte retning. Over en halv million danskere benyttede ordningen om året og vores nabolande Sverige og Tyskland har ordninger med endnu større fradrag på henholdsvis 40.000 kr. og 45.000 kr. Det er den vej, vi skal gå. Til gavn for hele samfundet. I stedet er det nu skattefuskerne, der kan glæde sig - de får kronede dage.