Nu får udtjent træ nyt liv



Der er kommet ekstra materiel til sortering af træaffald på Horsens Genbrugsplads. Her kan man lægge sine udtjente brædder, lægter og planker. Før i tiden blev træet lavet om til spånplader eller brændt, men fremover kan noget af træet ende som facader på spritnye huse. Horsens Kommune har nemlig lavet en aftale med Burnt Wood, som overtager det brugte træ.

Burnt Wood har specialiseret sig i at bygge facader af såkaldt brændt træ. Så når de modtager træaffaldet fra genbrugspladsen, brænder de træet på overfladen. Den forkullede overflade virker som en effektiv imprægnering, som gør træet ekstra holdbart. På den måde kan de brugte brædder få forlænget livet og blive en del af nye byggerier. Og i samme omgang lagrer træet den CO2, der ellers ville være sendt ud i atmosfæren ved forbrænding.

Genbrug på højt niveau

Set ud fra et miljøperspektiv giver det rigtig god mening at sende det udtjente træ videre. Derfor glæder Marie Lindberg Tefre, der er afdelingsleder i Horsens Kommunes afdeling for Affald og Trafik, sig over aftalen med Burnt Wood:

- Aftalen med Burnt Wood gør, at noget af det træ, som ellers ville være endt som spånplader eller brændsel, nu bliver genbrugt på et endnu højere niveau. Det rimer rigtig godt med vores ønske om at fremme cirkulær økonomi og genbrug. Så jeg håber, at der er mange, der vil aflevere deres brugte brædder til os på genbrugspladsen.

Hos Burnt Wood er Anders Mølgaard også tilfreds med, at der nu er lavet endnu en aftale med en kommunal genbrugsplads.

- Det kan godt være svært at skaffe genbrugstræ nok. Men med samarbejdet med genbrugspladsen i Horsens er vi sikret en stor og vedvarende kilde til træstykker, som vi kan sætte sammen til de paneler, vi kan brænde på overfladen og genbruge til facadebyggeri.
Der bliver i første omgang tale om forsøg på tre måneder på Horsens Genbrugsplads. Går forsøget som forventet, implementeres sorteringen derefter også på kommunens to andre genbrugspladser i Brædstrup og Vedslet.

FAKTA: Sådan bliver dit brugte træ anvendt

Disse typer træ kan brændes til nye facader
• brædder
• lægter
• reglar
• planker.

Træet skal være mellem:
• 19 og 50 millimeter tykt
• 30 og 400 millimeter bredt
• Og mindst 650 millimeter langt.

Der må gerne være søm og skruer i træet, men det må ikke være trykimprægneret eller malet.

Materiellet til den nye træindsamling står på rampen over for containerne til rent træ.

Om brændt træ

Brændt træ er et bæredygtigt alternativ til trykimprægneret træ. Når de øverste millimeter af træet forkulles, så laver træet selv en form for imprægnering, der beskytter overfladen mod dårligt vejr og skadedyr. Samtidig lagrer det forkullede træ 30 kg. CO2 per m2. Der bruges i øvrigt kun 8-10 gram gas per m2 til at forkulle træet.

Metoden med at brænde træ stammer helt tilbage til Vikingetiden, og den er senere blevet forfinet især i den japanske bygningskultur.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025