Ny DR Dokumentar: Folkeskolen - Forfra



Pernille, Danni og Amalie går sammen med 15 klassekammerater i 8.K. Pernille følger med i timerne, snakker lidt for meget og vil gerne tage sig mere sammen. Danni kan det meste af det, de lærer, i forvejen. Amalie derimod har svært ved flere af fagene.
Folkeskolereformens mål er, at både Pernille, Danni og Amalie skal lære mere i skolen. For at undersøge, om det lykkes, gennemfører DR Dokumentar en række test af eleverne. Målet er at undersøge, om eleverne kommer til at gøre større fremskridt med den nye reform, end de gjorde før. Over 4 programmer følger ”Folkeskolen – Forfra” en 8. klasse gennem skolereformens første år.

Alle skal lære mere
Reformens fokus på læring er særligt inspireret af forskning fra professor John Hattie fra Melbourne Universitet i Australien. Han har stået bag verdens hidtil mest omfattende undersøgelse af, hvad der virker, når elever skal lære. I ”Folkeskolen – Forfra” forklarer han blandt andet: ”Der er mange skoler i Danmark, hvor eleverne allerede er meget kloge. Desværre tror mange folk, at det er fantastiske skoler. Det gør jeg ikke. Hvis ikke hvert eneste barn gør et års fremskridt i løbet af et skoleår, så har skolen et kæmpe problem”.
Folkeskolen skal med reformen ændre fokus fra ”undervisning” til ”læring”. Forandringen bliver af eksperter fremhævet som et stort kulturskifte for den danske folkeskole. ”Rigtig mange forældre spørger deres børn: Hvad har du lavet i skolen i dag? Reformens bud på det nye spørgsmål er: Hvad har du lært i skolen i dag”, fortæller afdelingsleder på Sofiendalskolen, Torsten Due Christensen. Han har lagt mærke til, at mange af hans egne elever slet ikke kan fortælle, hvad de har lært.
”Folkeskolen – Forfra” undersøger helt konkret om det i løbet af reformens første år lykkes at foretage dette kulturskifte i folkeskolen og om det lykkes at få eleverne til at lære mere end tidligere.

Reformen rammer virkeligheden
Dansklæreren i 8.K, Vivian Eriksen, ser mange nye muligheder i skolereformen. Alligevel møder virkelighedens verden hende allerede kort tid inde i det nye skoleår. Hun skal være flere timer på skolen, og forberedelse derhjemme er afskaffet. I ”Folkeskolen - Forfra” fortæller hun, hvordan den første tid med reformen mere føles som ”brandslukning” end som ”elevernes læring”.
”Jeg synes ikke, at det hænger sammen. Intentionerne kan vi sagtens have. Jeg er bare bange for, at vi ikke kan føre dem ud i livet”, siger Vivian Eriksen i ”Folkeskolen – Forfra”.

DR Dokumentar følger 8. K helt frem til sommeren år 2015. Dokumentarserien sætter også fokus på trivsel, motion og bevægelse samt heldagsskolen. ”Folkeskolen – Forfra” kommer tæt på såvel forventninger som frustrationer, når reformen rammer virkeligheden

Det første program i serien ”Folkeskolen – Forfra” sendes tirsdag den 7. oktober på DR1, mens de tre efterfølgende programmer sendes i løbet af juni 2015.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025