Netop fraværet af lange institutionsgange giver en stemning af ro i huset. Det pædagogiske arbejde tilrettelægges, så beboerne oplever en høj grad af at være selvstændige. Ellers lever de et helt almindeligt liv i deres egne lejligheder og benytter fællesarealerne, når de har lyst til samvær.
Fra ustabil opvækst til trygge rammer
En af de 14 beboere på Fussingsvej er Emil på 25 år. Emil har haft en svær barn- og ungdom med mange anbringelser og et liv på gaden. Tidligere har han boet i et bofællesskab i Brædstrup, men der trivedes han ikke rigtig, fordi han var for langt væk fra sine venner i Horsens:
- Jeg blev spurgt, om jeg ville have en lejlighed på Fussingsvej. Det tænkte jeg, at jeg ville prøve. Nu har jeg været her siden foråret 2018, og det er dejligt at bo her med egen lejlighed beliggende centralt for byen, siger Emil.
Emil har altid været vant til at klare sig selv. Derfor er det svært for ham at bede andre om hjælp. Men personalet bidrager til, at han får styr på alt omkring økonomi, at han får ryddet op i lejligheden og kommer op om morgenen:
- Gennem sit ophold her på Fussingsvej har vi oplevet, hvordan vi har fået opbygget et tillidsforhold til Emil. Han har fået en sikker base og en tryghed, så han nu tør bevæge sig ud i noget usikkert, fortæller afdelingsleder for BODøgn, Tina Naldal.
Alle i samme båd
Og usikker grund, eller måske nærmere dybt vand, kom han og de øvrige beboere samt personale på en sommerdag i 2019, hvor de var på en sejltur på Limfjorden med skonnerten Maja. Turen blev arrangeret, fordi Emil i en samtale med personalet fortalte, at han tidligere har sejlet med Skoleskibet i 2 år. Den oplevelse ville han gerne, at de øvrige beboere i komplekset skulle have.
- Emil er ikke den, der blander sig mest med de andre, men dét, at han ønsker at give dem den gode oplevelse, han selv har haft, vidner om, at han er begyndt at se sig selv som en del af fællesskabet, siger Tina Naldal.
På sejlturen den dag i juni, er det tydeligt hvordan Emil får styrket selvværdet og udviser stolthed over at besidde en viden og et knowhow, som de øvrige ombord ikke har. Han er meget hjælpsom og viser, hvordan man gebærder sig på en båd.
- Ved sådan en fælles udflugt får vi skabt et frirum for alle, hvor vi - både bogstaveligt talt og på overført plan - er i samme båd. De uvante rammer udvisker rollerne mellem fagpersonale og borgere. Turen har også skabt noget fælles at tale om, efter vi er kommet hjem, forsætter Tina.
Lyse fremtidsudsigter
Efter Emil har fået en lejlighed på Fussingsvej 19, har han oplevet en stor ændring i sin tilværelse:
- Der er mange ting, der har ændret sig, efter jeg er flyttet ind her. Jeg arbejder en gang om ugen på Industrimuseet, hvor jeg ordner udearealerne. Og så er jeg stoppet med at drikke. Jeg er blevet langt mere positiv og kan slappe mere af, fordi jeg har fået et overskud, jeg ikke havde før, slutter Emil.