
Efter en intens men fair valgkamp er det tid til dialog og at fortsætte arbejdet i menighedsrådet på basis af en rekordhøj valgdeltagelse på godt 39 procent, mener Birgit Secher og Niels Damsgaard Hansen fra hver sin liste.
Når det nyvalgte menighedsråd for Ovsted, Tåning og Hylke sogne tiltræder 1. søndag i advent, er der skiftet en del ud.
Det sker efter en valgkamp, der startede med opstilling af to lister – ”Folkekirke for alle” og ”Kirkernes Fællesliste”.
Ind kom otte fra ”Kirkernes Fællesliste”, hvoraf de tre blev valgt i Ovsted, en i Tåning og fire i Hylke. ”Folkekirke for alle” fik valgt to i Ovsted, en i Tåning og ingen i Hylke.
”Folkekirken for alle” opstod, efter det kom frem, at en større modernisering af Ovsted Kirke var undervejs. I et samarbejde med menighedsrådet arbejdede kunstner Ingvar Cronhammar og arkitekt Anna Mette Exner på en skitse til kunstnerisk nyindretning af kirken. Det faldt en gruppe borgere i Ovsted sogn for brystet.
Sammen med flere andre opnåede en siddende formand, Niels B. Povlsgaard, ikke genvalg, hvorefter han tog orlov. Kort efter valgte Ingvar Cronhammar definitivt at trække sig fra projektet.
Dannede to nye lister
Som den nye lov for valg til menighedsråd er udformet, udløser opstilling af lister efter valgforsamlingen et såkaldt afstemningsvalg.
Det førte til dannelse af ”Kirkernes Fællesliste” med mærkesager som liv i kirkerne, mere samarbejde med lokalsamfundet og flere aktiviteter for blandt andet børn og unge. På listen var seks personer fra det eksisterende menighedsråd og otte friske kræfter.
Da det stod klart for de allerede valgte, at der blev afstemningsvalg, dannede de sammen med andre listen ”Folkekirke for alle, som stort set havde samme mærkesager. Skillelinjen var derfor først og fremmest modstanden mod kunstnerisk nyindretning samt ønsket om betydelig større åbenhed og inddragelse end hidtil.
Godt med forskellige kompetencer
Birgit Secher er fungerende formand for menighedsrådet og fortsætter i det nye råd, siger:
- Trods uenigheder synes jeg, vi har haft en sober valgkamp. Demokratiet har talt, og jeg er glad for, at resultatet står lysende klart. Nu skal vi have gang i et godt samarbejde. Her håber jeg i høj grad, at det er muligt at gøre brug af medlemmernes forskellige kompetencer.
Arbejdet i menighedsrådet er frivilligt og drives af lyst til at gøre en forskel.
- At arbejde for en god sag i en god tone kræver respekt for hinanden. Vi skal have det bedste frem i os, der blev valgt og fortsætte det gode arbejde. Og så skal vi sætte nye skibe i søen sammen med vores nye præst Sussie Nygaard Foged, mener Birgit Secher.
Vi starter en konstruktiv dialog
Niels Damsgaard Hansen, der tog initiativ til ”Folkekirke for alle”, er nyvalgt i menighedsrådet.
- Efter en lang sommers debat er vi nu endt med at have et godt hold, der kan skabe gode resultater for os alle sammen i sognene. Jeg er ikke i tvivl om, at viljen til samarbejde er til stede hos begge, konstaterer han.
Med det valgte hold er der nemlig forskellige styrker, som der hver især er brug for.
- Derfor ser vi frem til en konstruktiv dialog om de mange opgaver, vi skal løse sammen i regi af menighedsrådet og sammen med alle øvrige lokale kræfter, siger han.
Sæt jer i nærheden af hinanden
Ved indsættelsen af sognenes nye præst Sussie Nygaard Foged 15. november sagde provst Jacob Køhn Andersen blandt andet med et glimt i øjet:
- Når valgkampen er overstået, bliver der brug for retning. Jeg vil appellere til det nye menighedsråd, hvem det end måtte blive, at I lytter til jeres præst. Hun har en erfaring og en forståelse for, hvad kirken er for en størrelse. Det gør, at I slipper for mange vildfarelser, hvis I lytter en smule efter, hvad der bliver sagt.
Og han fortsatte:
- Nu består folkekirken ikke kun af præster. Heldigvis, for det kunne blive lidt anstrengende i længden. Folkekirken er et levende demokrati og meningerne er mange. Det er der ikke noget galt i, betonede han.