
Odder Kommune går hele 30 pladser frem i DI’s årlige undersøgelse af det lokale erhvervsklima fra en 49. plads i 2014 til en 19. plads i år. Kommunen er gået frem i alle elleve kategorier i undersøgelsen, og placeringen er den næstbedste placering kommunen har opnået i de seks år undersøgelsen er lavet. Kun i 2010 lå Odder Kommune højere placeret med en 12. plads.
- Det er rigtigt flot og viser, at borgmesterens bestræbelser på at opnå et bedre erhvervsklima nu bærer frugt. Efter flere år med svingende resultater er der de seneste år blevet fokuseret mere på erhvervslivet med mange borgmesterbesøg, omlægning af vejene og i efteråret et lokalt erhvervstræf med fokus på, hvad der kunne forbedres i kommunens service over for erhvervslivet. Det ser ud til, at erhvervslivet nu belønner kommunen for den nye retning, og så er det jo vigtigt, at holde fast og ikke hvile på laurbærrene, hvis placeringen skal bevares eller forbedres til næste år, siger Per Laursen, formand for DI Horsens.
Længere mod syd i Horsens må man i år også notere sig en tilbagegang. Kommunen falder ti pladser til en placering som nr. 30.
Tilbagegangen for Horsens Kommune skyldes bl.a. en dårligere placeringen i kategorierne sagsbehandling og især byggesagsbehandling, her mister kommunen hele 28 pladser og ender i år på en 74. plads. Men også på nogle af de statistiske parametre falder kommunen tilbage. Det gælder f.eks. konkurrenceudsættelse, hvor Horsens taber 27 placeringer og lander som nr. 80.
- Horsens går desværre lidt tilbage i årets undersøgelse, faktisk er der tilbagegang i seks kategorier selv om tilfredsheden ikke nødvendigvis er faldet, men det vidner om, at mange kommuner gør rigtigt meget for at forbedre erhvervsvenligheden, så konkurrencen er blevet hårdere med årene. På et spørgsmål er der dog en pæn fremgang og et markant løft i tilfredsheden, og det er på spørgsmålet om erhvervsskatterne. Her er der en fremgang på 17 pladser, hvilket uden tvivl må tilskrives, at vi nu er godt i gang med aftrapningen af dækningsafgiften i Horsens Kommune, siger Per Laursen.
Han glæder sig også over, at Horsens har igangsat kampagner for at tiltrække flere nye borgere og lærlinge til kommunen, da adgang til kvalificerede medarbejdere er et af de områder, hvor Horsens Kommune er gået lidt tilbage i årets undersøgelse fra en 30. plads til en 38. plads.
På trods af et fald ud af top tre, kan Hedensted alligevel glæde sig over fortsat at være blandt de allermest erhvervsvenlige kommuner i landet. Kommunen indtager i år fjerdepladsen, hvilket er en plads ned ift. de sidste fire år, hvor kommunen har ligget solidt på tredjepladsen.
- Hedensted er i år blevet overhalet af Skanderborg med et mulehår. Hedensted er faldet en lillebitte smule i flere kategorier, og det har altså været nok til, at Skanderborg, som har arbejdet målrettet med erhvervsvenligheden, har kunnet overhale Hedensted. Men jeg er sikker på, at Hedensted næste år igen er at finde i top tre, siger Per Laursen.
Samsø Kommune er gået 14 pladser frem i undersøgelsen og ligger nu som en samlet nummer 76. En fremgang i otte ud af elleve kategorier er årsagen til, at den samlede placering i år er forbedret markant.
- Samsø er udfordret på grund af deres geografiske placering. Der er store udfordringer i forhold til infrastrukturen, og virksomhederne har svært ved at skaffe kvalificerede medarbejdere. Derfor er det særdeles positivt, at kommunen har prioriteret en nedsættelse af taksterne for godstransport til og fra øen, det er vigtigt for virksomhedernes konkurrenceevne og dermed mulighed for at fastholde og skabe arbejdspladser på øen. Netop infrastruktur og skatter er også de to områder, hvor Samsø er gået mest frem i årets undersøgelse, så der er belønning med det samme for kommunen for takstnedsættelserne, siger Per Laursen.
Bliv ven med Østbirk Avis Østjydsk Avis her.