Af Preben Egeholt, formand menighedsrådet Østbirk kirke
Når et orgel opsættes, skal det akklimatisere sig og især træpiberne vænne sig til luftfugtigheden i kirkerummet. Det støver naturligvis når et orgel opsættes og dette støv skal have lov til at lægge sig, hvorefter man så rengør orglet.
Men der er sket en del andre arbejder i kirkerummet og på kirkeloftet (nyt tag), senest nedtagning af den gamle herskabsstol i søndre kapel, så MR har vægret sig ved at ofre de mange penge en orgelrensning koster, inden bygningsstøvet have lagt sig!
Men i 4. kvartal af 2019 opstod der problemer med urene toner, stemmer der satte ud og falske stemmer, som vores dygtige organist Karl Åge Bech ikke selv kunne stemme/afhjælpe. Desuden nægtede forskellige organistafløsere at spille på orglet, da de aldrig vidste hvilke stemmer der virkede og hvilke der ikke virkede.
Der måtte gøres noget hurtigt
Et orgelfirma arbejder normalt langsigtet med orgelprojekter, så man kan ikke blot bestille en orgelrensning, da en sådan tager ca. 3 uger. Derfor var det en stor glæde at vort orgelfirma, Frobenius og Sønner, formåede at afsætte tid den fornødne tid, her i første halv af 1. kvartal, til at rense orglet.
Alle orglets ca. 1100 piber skal tages ud af orglet og rengøres. De skal lægges i en bestemt orden, så man styr på hvor og hvordan de atter skal placeres.
Herefter støvsuges og rengøres de 3 orgelhuse indvendigt og det kræver lidt af en akrobat at ”slange sig” rundt i meget små og snævre rum og ofte kræver det at man står på stiger for at udføre arbejdet.
Når rengøringsarbejdet er afsluttet, skal alle 1100 piber placeres på deres helt rette plads.
Når orgelbyggerne melder klar, kommer orgel intonatøren/stemmeren og han skal have fat i samtlige 1100 piber, små som meget store, for at give dem den rigtige klang, tonehøjde og lydstyrke. Intonatøren "”skaber” de enkelte toner!
Han sikrer, at den rette mængde luft får afgang til den enkelte pibe.
Da temperatur spiller en stor rolle i forhold til at orglet stemmer rigtigt, er det vigtigt at intonatøren arbejder i kirkens ”gudstjeneste temperatur”.
Når orglet er intoneret, stemmes det og hertil kræves et særligt håndværk og et godt gehør! – Tænk at gå konstant ”pibelarm” en hel arbejdsdag!
Efter 3 ugers arbejde kan Frobenius og Sønner, ved vores erfarne, behagelige og ”ven af huset”, Jan Wohlfart melde ”klart orgel”. Tak for godt samarbejde!
Om kirkegængerne kan høre forskel, skal jeg ikke kunne sige, men jeg tror vores organist er glad for et rent orgel med klare toner!
I billedkavalkaden ses orgelbyggerne Ole Møller og Adam Thuesen, som rengjorde orglet og intonatør Erik Hult med sit særlige og vigtige værktøj et ”stemmehorn”.