
Arbejdet med at styrke udskolingen kommer til at foregå trinvis over de næste tre år, fortæller skolechef Flemming Skaarup.
En ny udskoling, hvor eleverne går på iværksætterlinje, tager valgfag om sundhed på naboskolen, arbejder projektbaseret med miljøproblemer eller samarbejder med virksomheder om at udvikle nye produkter, som kan bruges i den virkelige verden.
Det kommer eleverne i Horsens Kommunes 7., 8. og 9. klasser til at mærke til, når de møder i skolen efter sommerferien.
- Vi kommer til at opleve helt nye skoletilbud til de ældste elever over de næste år. Eleverne får flere valgmuligheder, for eksempel vil de kunne vælge linjer eller valgfag på tværs af skoler. På den måde vil vi give de unge bedre muligheder for at arbejde med det, som interesserer dem allermest, ligesom de får mulighed for at udvikle nye kammeratskaber på tværs af skolerne, fortæller skolechef Flemming Skaarup.
Han tilføjer:
- Undervisningen bliver heller ikke bare mere af det samme. Eleverne skal helt konkret lære at skabe fra idé til produkt, og de får mulighed for at afprøve deres idéer på virksomhederne. Ved på den måde at koble deres interesser tættere med konkrete jobs håber vi på at motivere flere til at tage en ungdomsuddannelse – og meget gerne en erhvervsuddannelse, så de ikke pr. automatik vælger gymnasievejen.
For at understøtte arbejdet med en styrket udskoling har Byrådet dannet fem såkaldte klyngesamarbejder mellem skolerne i Horsens Kommune. Ud fra en overordnet ramme er det op til klyngerne at skabe udviklingen, og det giver ejerskab i forhold til at nå det fælles mål, siger Flemming Skaarup:
- Skolerne i Horsens Kommune er meget forskellige med hensyn til kultur og geografi, og det skal initiativerne naturligvis afpasses efter, men jeg er overbevist om, at vi i det nye skoleår får set endnu flere engagerede elever med røde kinder.
Det skærpede fokus på udskolingen omfatter også elever, som er usikre på deres valg af uddannelse.
Her vil skolechefen følge skoleledernes arbejde tæt og tilbyde sparring der, hvor behovene er.
De fem klyngesamarbejder:
Bankager, Højvang og Dagnæs.
Horsens Byskole og Østerhåbskolen.
Gedved, Østbirk og Egebjerg
Brædstrup, Lund og Nim.
Stensballe, Langmark, Søvind og Hovedgård.
Samarbejdet omfatter:
Linjer eller valgfag med perspektiv for uddannelse:
De fem klynger har udviklet nye udskolingstilbud, der giver eleverne i 7.-9. klasse nye muligheder for valgfag og/eller linjer.
Uddannelsesparathedsvurdering:
Alle elever i 7.-9. klasse bliver vurderet i forhold til deres faglige, personlige og sociale forudsætninger for at gennemføre en ungdomsuddannelse. Der gives individuel støtte og vejledning til ikke-uddannelsesparate elever og kollektiv vejledning til alle elever i 7.-9. klasse.
Projekt Samspil og Uddannelse og Job:
Klyngerne samarbejder med virksomheder og uddannelsesinstitutioner om at klæde de unge på til at træffe et kvalificeret valg om uddannelse og job.
Samspil med ungdomsuddannelser:
Klyngerne samarbejder med ungdomsuddannelserne om at skabe den bedste overgang for alle elever til videre uddannelse.
Giv Østbirk Avis Østjydsk Avis et like her, så får du nyhederne på Facebook!