For at understøtte Horsens Kommunes ansatte i Service og Beredskab i at besvare den obligatoriske trivselsundersøgelse bedst muligt, får de tilbud om at få læst spørgsmålene op, inden de udfylder skemaet.
Det har bevirket, at svarprocenten er steget fra 20 til 90.
- For at få så retvisende et billede af medarbejdernes trivsel som muligt, vil vi gerne sikre, at de ansatte – både danskere og dem med anden etnisk herkomst – er fuldstændig klar over, hvad spørgsmålene indeholder. De ansatte er heldigvis gode til at spørge: Hvad betyder det? De er åbne og efterspørger selv hjælp, så derfor falder det helt naturligt at tilbyde dem en oplæsningstime, hvor de – ud over at få læst spørgsmålene op - også kan få afklaret forhold omkring formuleringerne. På den måde er de bedre rustet til at udfylde skemaet, fortæller service- og beredskabschef Jørgen Broch.
Medarbejderne kan for eksempel have svært ved at læse og forstå meningen med lange og teoretiske ord som ”initiativrig” og ”ledelsesevaluering.”
Asbjørn Andreasen, der er ansat i Park og Vej, har ikke selv fået trivselsundersøgelsen læst op, men han synes, det er en rigtig god idé.
- Jeg er selv ordblind og kender til de problemer, det kan give at læse og forstå lange og indviklede sætninger. Mange er heller ikke så rutinerede i at læse og læser derfor langsomt. Ved at få teksten læst op giver det større sikkerhed for, at vi får besvaret spørgsmålene og sat krydsene det rigtige sted.
Trivselsundersøgelsen er obligatorisk og sendes hvert tredje år ud til Horsens Kommunes 6000 medarbejdere.