Sommerstafet 2019 nåede i sidste uge bogstaveligt talt et højdepunkt, idet det var Yding Kirke noget nær på toppen af Danmark, der bød indenfor. Mange kom fra nær og fjern på denne smukke sommeronsdag for at tage del i sommerstafetten i den højtbeliggende kirke, hvor sognepræst Lone Buhl Pedersen kunne byde velkommen til omkring 180 stafetdeltagere.
Stafetaftenen i Yding bød på to fortællere, der til sammen gav et fyldigt indblik i kirkens og egnens historie.
Menighedsrådsformand Jan Hougaard fortalte om aftenens værtskirke, der igennem en årrække har gennemgået en omfattende istandsættelse. På baggrund af en helhedsplan fra 2001 er Yding Kirke blevet fuldstændig renoveret. Afslutningen på renoveringsprojektet blev fejret i 2018. Stafetdeltagerne kunne således opleve et fantastisk smukt og lyst kirkerum. Kirken har bl.a. fået nyt orgelpulpitur samt kirkebænke og øvrigt træinventar, der på Nationalmuseets anbefaling er blevet renoveret med egetræsådring som ved kirkens opførelse i 1865. Ådring er en gammel håndværkskunst, hvorved træstruktur imiteres. For kirkebænkene i Yding vil det sige, at bænkene fremstår som var de lavet af egetræ, selvom de ikke er det.
Aftenens anden fortæller var Gudrun Andreasen, der – godt bistået af Jørgen Winther – havde samlet en række historier og anekdoter fra lokalområdet, hvoraf flere af dem fik smilet frem hos de mange fremmødte.
Fortællingerne var indrammet på smukkeste vis af fællessang – og det var en helt særlig oplevelse, da den moderne klassiker ”Godmorgen lille land” blev sunget, så taget på Yding Kirke næsten lettede. Sangteksten refererer til den danske natur både ud fra et nutidigt perspektiv med ”de slanke, lyse broer”, men også med blik til det danske landskabs tusindårige historie ”med bakker skabt af is”, som tilfældet netop er i Yding. Sangen sluttes med ordene ”ingen er alene; når verden lukkes ind, bygger vi bro fra sind til sind” – og netop de ord favner så smukt kirkernes sommerstafet, der gennem hele sommeren lukker verden ind og samler mennesker i et fælleskab på tværs af sognegrænser, hvorved der med sangens ord bygges bro fra sind til sind.
Yding Kirke dannede således ramme om endnu en dejlig stafetaften, der som sædvanligt blev afrundet med en forfriskning i våbenhuset.
I uge 30 tages der hul på den sidste halvdel af sommerstafetten, når Serridslev Kirke som den syvende af de tolv medvirkende kirker slår dørene op på onsdag den 24. juli kl. 19, hvor der atter bydes ind til fællessang, lokale fortællinger og en forfriskning.
Alle er velkomne, og det er gratis at deltage. Tilmelding er ikke nødvendig.