
For 23-årige Camilla Møller fra Horsens var praktikken i Sydspanien en vigtig del af den toårige videregående uddannelse til handelsøkonom fra Erhvervsakademi Dania. For virker teorierne i praksis?
- Jeg vidste, at jeg ikke skulle på universitetet efter gymnasiet. Jeg skal se og opleve teorierne i praksis, for at jeg rigtig lærer, og det kom jeg til i praktikken. For eksempel siger bøgerne, at man skal have et stort kapitalindskud for at starte en virksomhed op. Men sådan havde de ikke gjort på hotellet, hvor jeg var, og det fungerede altså også, fortæller Camilla Møller, der er opvokset og bor i Horsens.
Tre måneder blev til ni
Hun blev i sommer færdig som handelsøkonom. Som en del af uddannelsen skal de studerende i otte måneders praktik, og her kom Camilla Møller til Sydspanien på det danskejede hotel Finca Naundrup.
- I starten ville jeg kun i udlandet i praktik i tre måneder og resten i Danmark, men jeg endte med at være i Spanien i ni måneder. Det er jeg rigtig glad for, at jeg gjorde, for det var meget udbytterigt og personligt udviklende at være der i så lang tid. Det var en mega fed oplevelse, smiler hun.
Stod for events på hotellet
Finca Naundrup er et hotel og sportsresort, som specialiserer sig i at arrangere aktive ferier for grupper som fx fodboldhold, golfhold og tennishold. De fleste gæster kommer fra Danmark, og derfor var det oplagt at få Camilla Møller og en anden dansk handelsøkonom i praktik.
- Vi stod for den online markedsføring, opsøgende salg og arrangere events og ophold for grupperne. Det indebar både at udtænke arrangementerne, klargøre og gennemføre dem rent praktisk. Så der var travlt, når der var grupper på stedet, men også ro på bagefter, siger Camilla Møller, der med specialet i event management fik koblet konkret praksis på sin teoretiske viden.
Mañana mañana
Under dette sit ophold i Spanien lærte Camilla Møller et nyt udtryk, som hun ikke kendte.
- Spanierne kan have en meget afslappet tilgang til tingene. Hvis man beder om noget, siger de nogle gange ’mañana mañana’, hvilket betyder ’i morgen i morgen’. Med det mener de, at det kan vente til i morgen, og at man skal tage det roligt, forklarer Camilla Møller.
Hun var som arrangør ikke altid begejstret for den indstilling:
- Når man har rigtig travlt med 70 gæster, og toilettet stopper, dur den holdning fra VVS-manden ikke. Det går udover gæsterne. Men dansk effektivitet bliver på den måde af og til sat ud af spillet.
Den indstilling til travlhed, har hun delvist taget med sig hjem
- Hvis jeg er hjemme nu og stresser over fx hvordan min lejlighed ser ud, siger jeg ’mañana’ til mig selv. Det er fint at have travlt, men det er også okay at tage den med ro, siger Camilla Møller, der i dag arbejder i en nystartet sportsbutik i Horsens.