
Det går rigtigt godt i Horsens Kommune – mange nye tilflyttere betyder, at vi hvert år bliver ca. 1000 borgere flere. Dette betyder også, at der er et stigende børnetal – både i daginstitutioner og skoler.
Der er helt sikkert mange grunde til at flytte til Horsens Kommune, men en af de faktorer, som vi ved, spiller en stor rolle er, at der er gode daginstitutioner og skoler.
Børne - og skoleudvalget har i dag behandlet årets budget, hvor vi på anlægssiden har en rekord høj investering.
Det har vi fordi de er behov for både større kapacitet, gode pædagogiske rammer samt bedre indeklima og arbejdsmiljø investeringer.
Undervisning er i dag meget mere dynamisk med større elev aktivitet – og arbejdet med læringsmål, nye krav og nye fag stiller krav til nyindretning af faglokaler.
På dagpleje og vuggestue området er der politisk garanti for, at man kan få en dagpleje eller vuggestueplads – og efterspørgslen viser en forventning om, at 80 % ønsker vuggestue og 20 % dagpleje i fremtiden – og dette kræver investering i flere vuggestuepladser.
Vores analyser viser, at især Lund, Egebjerg, Stensballe, Sydbyen og Torsted /Hatting har behov for investering i flere pladser. Især er Lund, Dagnæs og Øserhåb meget presset på kapacitet.
Der er oprettet midlertidige pladser i Hatting/Torsted, der oprettes vuggestuepladser på Fussingsvej - og der en forprojektering i gang af Dusines hus.
På folkeskoleområdet er der i denne byrådsperiode udmøntet investeringer i udbygning til 3 spor på Byskolen Fussingsvej - og vi har samlet brugt 44,6 mill til renoveringer på Stensballeskolen, Hovedgård Skole og Østbirk Skole.
I det fremsendte anlægsbudget lægger udvalget op til, at der etableres 4 lokaler i indskoling på Østerhåbsskolen - og at vi investerer i fremtidens faglokaler.
I den ikke udmøntede anlægsramme forventer vi at bygge en ny institution ved Campus – samt en ombygning af ”Dusines hus” til daginstitution.
På skoleområdet forventes en samlet stigning på ca. 100 elever fra 2018-23, og her er der især behov for at udvide Lund fra en 2-3 sporet skole.
Samlet er der forslag til udmøntning af anlægsmidler på 328.525 mill i det fremsendte anlægsbudget – og derudover er der afsat 260.474 mill i anlægsbudgettet, som ikke er udmøntet. Der er således en investeringsoversigt for børne- og skoleudvalget på 589 mill. fra 2018-2025.
Som formand for børne- og skoleudvalget er jeg utroligt glad for, at vi har mulighed for at investere så meget i anlæg på børne- og skoleområdet – og jeg tror ikke mange kommuner har de samme muligheder. Årsagen til, at det er muligt i Horsens Kommune er, at der er et byråd, som arbejder sammen og har ført en fornuftig økonomisk politik – men også fordi vi er en vækstkommune. Sidst, men ikke mindst, fordi vi prioriterer investereringer i vores børn og unge højt.