
Foto: Lars Reese.
Spildevandet bliver renset for fosfor, fjorden bliver renere – og virksomhederne sparer penge. Kort sagt har alle parter gavn af det samarbejde, som A/S HAI Horsens og Horsens Vand A/S har haft igennem et stykke tid.
A/S HAI Horsens på Sverigesvej, der overfladebehandler aluminium, står dagligt med restprodukter, som ikke bare kan skylles ud i kloakken. Her kommer samarbejdet med Horsens Vand A/S ind i billedet, oplyser procesingeniør hos Horsens Vand A/S Mille Hjorth Schausen:
- Efter overfladebehandlingen hos A/S HAI Horsens kommer emnerne igennem tre skyllekar, og det er vandet fra disse skyllekar, vi tager imod. Alternativt skulle det sendes til f.eks. Kommunekemi, men vi kan anvende det i vores spildevandsanlæg, siger hun.
Skyllevandet fra A/S HAI Horsens indeholder ca. fire procent natriumhydroxid, der som udgangspunkt er stærkt basisk. Samtidig indeholder det bittesmå rester af aluminium – og det kan bruges i spildevandet:
- Det basiske produkt hjælper til at stabilisere pH-værdien i spildevandet under renseprocessen, da pH-værdien kan falde en smule som følge af de biologiske renseprocesser. Aluminiummet binder sig til fosfor og fjerner det dermed fra spildevandet, inden det ender i Horsens Fjord. Desuden gør det slammet tungere, så det bundfælder sig hurtigere, siger Mille Hjorth Schausen, som tilføjer, at slammet fortsat kan bruges som gødning på markerne uden problemer.
Horsens Vand A/S har her i sommer færdiggjort et tankanlæg med plads til 35 m3 skyllevand om ugen.
- Vi får renere spildevand og en hurtigere bundfældning, og A/S HAI Horsens kommer af med deres restprodukt på en miljømæssigt fuldt forsvarlig måde. Alle parter har ganske enkelt glæde af det, siger Mille Hjorth Schausen.
Teknisk chef hos A/S HAI Horsens, Esben Øster, kalder samarbejdet ”særdeles positivt”:
- Det interessante for os er ikke mindst, at vi kan løse problemet lokalt. Vi er eksperter i overfladebehandling, ikke i at rense vand, men vi har den rigtige ekspertise kun et par kilometer væk. Skulle vi fragte vandet til Aalborg eller Odense, var det ikke interessant, siger Esben Øster.
Siden nytår har A/S HAI Horsens, som alle andre virksomheder, været underlagt skærpede udledningskrav af de såkaldte suspenderede stoffer.
- Det gjorde det ekstra vigtigt at finde en løsning, der var både miljømæssigt og økonomisk forsvarlig, og den har vi fundet her i byen. Nu skal vi bare bygge videre på samarbejdet, siger han.
Adm. direktør i Horsens Vand A/S Ole Texel er også glad for aftalen med A/S HAI Horsens:
- Horsens Vand A/S vil være i forreste række, når det gælder samarbejde med lokale virksomheder; ikke mindst på de områder, hvor både virksomhederne og miljøet har gavn af det. Samarbejdet med A/S HAI Horsens er et godt eksempel på et sådant samarbejde, og vi er altid åbne for flere, siger han.