Tættere samarbejde mellem gymnasier og museer giver bedre læring for eleverne



49 interviews, masser af ”felt-arbejde” og tre års forskning på fuld tid slutter på torsdag, når lektor Sally Thorhauge, der underviser i engelsk og billedkunst på Horsens Gymnasium, skal forsvare sin ph.d.-afhandling på Aarhus Universitet.
Hun har sat fokus på samarbejdet mellem gymnasieskoler og museer og den læring, det samarbejde kan føre til – både hos elever, lærere og de ansatte på museerne. Det er bl.a. sket gennem detaljerede spørgeskemaer og besøg på fem gymnasier og fire museer rundt om i landet.

- Før havde vi nok en fornemmelse af, at samarbejdet mellem gymnasier og museer virkede. Nu kan jeg dokumentere, at når samarbejdet foregår rigtigt, kan det ændre viden, kompetencer, holdning og endda adfærd hos alle involverede, siger Sally Thorhauge.
Afhandlingen har taget afsæt i intrface, der er en forening af partnerskaber mellem gymnasier og museer.
Foreningen har godt 70 medlemmer landet over, og formålet er at udvikle og gennemføre museumsbesøg for eleverne; både som en del af undervisningen og på en måde, så de unge får øjnene op for det, museerne kan give dem.
- Min forskning viser, at partnerskaberne fungerer, men at de også kan bruges langt mere og bedre end i dag. Blandt anbefalingerne er f.eks. manualer for museumsbesøg, så eleverne lærer at bruge museerne. Og metoden kan ikke kun bruges af gymnasieskolerne; også folkeskolerne kan få glæde af det, siger Sally Thorhauge, der også har været på research-tur til bl.a. universitetet i Leicester i England samt været i dialog med udenlandske eksperter.

Rektor på Horsens Gymnasium, Jens Skov, er ikke i tvivl om, hvad gymnasiet får ud af Sally Thorhauges forskning gennem de seneste tre år.
- Vi får ikke mindst en øget viden om, hvordan vi bedst tilrettelægger læringen i samarbejde med vores omverden, for metoderne kan ikke kun bruges på museer – det kan også gælde f.eks. virksomheder. For os er det vigtigt, at vi hele tiden er åbne, og det kan afhandlingen hjælpe med, siger han.

Vejleder på afhandlingen er Ane Hejlskov Larsen, der er daglig leder af Center for Museologi på Aarhus Universitet. Hun hæfter sig ved, at afhandlingen rummer viden, der gensidigt kan gøre gymnasieskoler og museer endnu bedre.
- Udfordringen for Sally har nok været, at hun skulle være observatør på et område, hvor hun plejer at være aktør. Men heldigvis kom hun med så stor erfaring fra gymnasiet, at hun kunne håndtere det, siger Ane Hejlskov Larsen.
Desuden har leder af Danmarks Industrimuseum i Horsens, Ole Puggaard, været bi-vejleder på hele forløbet. Han var også en af initiativtagerne til hele ph.d.-forløbet, som er finansieret af Kulturstyrelsen, Region Midtjylland, Danmarks Industrimuseum, Aarhus Universitet og Horsens Gymnasium i fællesskab.

Sally Thorhauge skal efter sit forsvar torsdag tilbage som underviser på Horsens Gymnasium, men hun vil fremover også være tilknyttet foreningen intrface som projektleder, så andre gymnasier og museer landet over kan få glæde af hendes forskning.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

Ringvej Syd
29. maj 2025