Gravearbejdet omkring separationen af kloaksystemet under de ældste dele af Østbirk by, der blev påbegyndt den 25. august, har åbnet op for en kæmpemæssig rotterede.
- Kloakrørene under Storegade ligger i en gammel grøft, og utætte gamle kloakrør er det foretrukne opholdssted for rotterne, der i årevis har vandret i grøften, forklarer rottefænger Jan Tjerrild, Horsens Kommune.
Hvor mange rotter Østbirks undergrund gemmer på, tør Jan ikke give et bud på, men at mange er et lille ord, er der ingen tvivl om.
- Vi rykker om muligt ud samme dag vi får en anmeldelse på Horsens Kommunes hjemmeside under affald og genbrug eller telefonisk.
Men man får ikke umiddelbart øje på rotterne, der er sky nattedyr, så borgerne kan være en stor hjælp ved at være opmærksomme. For øjeblikket lægges der gift ud i Østbirk, svarende til 200 rotter. Der lægges gift og sættes fælder op.
- Det er ikke lovligt at gifte rotterne i jorden, så vil giften ved kraftige regnskyl gå i vandløbene og dræbe fiskene, forklarer Jan.
Ingeniør Jørgen K. Ebbesen, Horsens Vand, der er tilsynsførende på projektet i Østbirk, forklarer at når de nye rør er i jorden, kan rotterne ikke komme ud, og således bliver rotteproblemet i Østbirk på sigt elimineret.
- Det kan godt være at der stadig er rotter, men de bliver, hvor de er - inde i rørene.
Rotterne flygter efterhånden som gravemaskinerne kommer frem, for det er sky og vagtsomme dyr. Så vil man umiddelbart tænke, hvor mon så de flygter hen?
Til det forklarer Jan Tjerrild at rotterne regulerer sig selv.
- Langt størstedelen bliver omkring kloaksystemet, og efterhånden som pladsen bliver for trang, er det kun de stærkeste, der overlever. De slår ganske enkelt hinanden ihjel, og de fleste af rotterne bliver alligevel kun omkring et år gamle.
Jagten på rotterne koncentreres derfor hovedsageligt om de rotter, der forlader kloaksystemet.
Den brune rotte
En voksen rottehan vejer typisk små 300 gram, hunnerne er lidt mindre, men der er set eksempler på rotter omkring et halvt kilo. Rotterne bliver omkring 45 cm lange incl. 20 cm hale. Mellem 3 og 5 kuld på op til 12 unger er normalen for en rottehun årligt. Således kan et rottepar blive til 50 rotter på et år under de rigtige betingelser, som f.eks. en mild vinter. Under forsøg har rottepar dog fået 862 unger på et år.
Rotten er stort set altædende, men foretrækker kornprodukter. Den kræver jævnlig adgang til vand og svømmer og dykker godt. Den klarer sig derfor fint i kloakker og afløb. Den er en dygtig graver, og kan grave sig op gennem flere meter jord til overfladen fra dybtliggende kloakrør. Rotten kan også klatre op ad lodrette, ru mure og lignende, og kan springe op til trekvart meter i højden, ligesom den kan flytte eller løfte dæksler, der vejer over et kilo. Med sine kraftige tænder kan den gnave sig gennem mange forhindringer. Det er ikke mindst rottens atletiske talenter, der gør det så svært at sikre bygninger mod den. En rotte kan klemme sig igennem et hul med en diameter på bare 2 cm.
Tegn på rotter
Rotter efterlader sig tegn. Det kan være en skarp lugt, ekskrementer, huller i jorden, synkende fliser og huller indendørs i paneler og andet træ. Rotterne kan pibe og kradse og på den måde afsløre deres eksistens.
Det kan være svært at afgøre om man har fået besøg af rotter. Er du i tvivl, så lad rottefængeren komme og afgøre sagen.
Du kan digitalt anmelde rotteforekomst døgnet rundt her: http://horsens.rotteweb.dk/NewCase.aspx eller på tlf. 22 23 06 46.
Borgerne har pligt til at anmelde rotter til Horsens Kommune. Udgiften betales over ejendomsskatten.