
Et af højdepunkterne i FLL er, når holdene skal få Lego-robotterne til at løse forskellige opgaver på robotbanen – glæden er stor, når det lykkes at score point.
Det er sjette år i træk, at Tværgående Enhed for Læring i Horsens Kommune og VIA University College Campus Horsens afholder First Lego League (FLL). Og det forventes at der kommer ca. 1.200 børn, unge og publikummer til turneringsdagen lørdag den 7. november kl. 9.00-15.00 på VIA Campus Horsens.
Det er en stor udfordring, deltagerne står overfor i årets FLL. For de skal komme med innovative løsningsforslag til hvordan vi i fremtiden skal håndtere indsamling og sortering af affald. De skal også komme med deres bud på, hvordan affald kan genbruges og måske bruges til produktion.
Fokus på naturvidenskab og teknologi
Formålet med FLL er at sætte fokus på de naturvidenskabelige og teknologiske fag. De deltagene hold bliver udfordret og skal løse opgaver inden for kategorierne teknologi, forskning, markedsføring og samarbejde.
I forskningsdelen definerer holdene selv en problemstilling – i relation til Trash Trek - som de skal komme med et løsningsforslag til. Den teknologiske udfordring består i at designe, teste og programmere en robot i Lego Mindstorms. Robotten skal på turneringsdagen den 7. november løse en række opgaver på en robotbane.
Holdenes evne til at samarbejde og markedsføre skal de vise over for en jury. Her får de til opgave at præsentere både deres problemstilling og deres løsningsforslag.
Eleverne skal tænke som forskere
Lars Bech Sørensen, hoveddommer for FLL og lektor på ICT Engineering-uddannelsen på VIA University College, glæder sig til at se, hvordan årets deltagere håndterer arbejdet med Trash Trek:
- Vi vil gerne udfordre eleverne til at tænke som forskere og bruge nye teknologier på en konkret måde. Erfaringerne fra de sidste år viser, at det er de rigtig gode til, så jeg er meget spændt på, hvad de præsenterer for os i år, siger Lars Bech Sørensen og fortsætter:
- FLL er med til at udvikle deltagerne. For det bliver en svær opgave for holdene i fællesskab at blive enige om, hvilket problem de vil arbejde med at løse og samtidig komme med nogle gode løsningsforslag”.
På tværs af faglige grænser
Chef i Horsens Kommune Claus Grønlund vurderer, at noget af det vigtigste deltagerne får med sig fra deltagelsen i FLL, er evnen til at arbejde på tværs af faglige grænser:
- I processen med at løse de opgaver, som deltagerne bliver præsenteret for lærer de at tænke nye teknologier ind i undervisningen. Samtidig skal de vise evnen til at koble det naturvidenskabelige med det ikke-naturvidenskabelige, pointerer Claus Grønlund og slutter:
- Det bliver afgørende for børn og unge, at de i fremtiden forstår at tænke på tværs af de gængse faglige grænser. Både i forbindelse med deres egen læring, men også når de engang skal begå sig på arbejdsmarkedet.
MINI League for første gang
Det er ikke kun FLL, der har deres turneringsdag på VIA Campus Horsens lørdag den 7. november. For første gang bliver der nemlig også afholdt MINI League, som er for børnehavebørn på fem og seks år. De skal også arbejde med affaldshåndtering, men på et lidt mindre avanceret niveau end deltagerne i FLL.
FLL er en verdensomspændende turnering. I 2014 deltog 265.000 børn og unge mellem 10 og 16 år fra 80 forskellige lande. I Skandinavien deltager ca. 870 hold fra Danmark, Norge, Sverige og Færøerne. I Danmark konkurrerer ca. 350 hold fordelt på 10 turneringsbyer.Klik her, bliv ven med Østbirk Avis Østjydsk Avis og få nyhederne på Facebook!