
- Det er vigtigt, at alle på skolen kommer på kursus i tilgangen - også det administrative personale - så der bliver dannet et fællesskab omkring det, siger skoleleder Anette Frank, Hovedgård Skole.
Af Vibeke Juul
Alle skolens ansatte skal efter sommerferien på kursus i tilgangen, der kaldes Low Arousal, og målet er at opnå bedre trivsel på jobbet og bedre trivsel blandt skolens elever.
Den særlige tilgang går ud på, at personalet med få og enkle midler forebygger konflikter med eleverne og minimerer problemskabende adfærd.
I skolen skal man agere i professionelle sammenhænge og kravtilpasse frem for at skælde ud.
Tilgangen skal skærpe fokus på strategier, der kan virke forebyggende, så eleverne ikke kommer i affekt. Den skal også anvise måder at håndtere situationerne bedre på, hvis der opstår en konflikt.
Skoleleder Anette Frank, Hovedgård Skole, har valgt at systematisere tilgangen, fordi hun mener, det vil sikre et fællesskab omkring løsningen af de svære situationer. På den måde kommer ingen til at føle, "at det kun er mig, der ikke kan." Samtidig er en fælles kurs vejen til at fastholde personalet.
- Vi lever med en hverdag, hvor nogle børns voldsomme adfærd kan udfordre de voksnes autoritet, fordi den er så grænsesøgende og provokerende. Det kan skabe en utilstrækkelighedsfølelse hos lærere/pædagoger og en udbrændthed, som i værste fald kan føre til, at man dropper sit fag, fortæller Anette Frank, der blandt andet har ladet sig inspirere af specialskolernes markante resultater med at bruge Low Arousal.
På Lundagerskolen i Horsens for eksempel har man reduceret antallet af konflikter, der har krævet en særlig håndtering, med knap 73 % fra 11 sidste skoleår til tre i dette skoleår.
Også kursus på Søvind Skole
På Søvind Skole vælger skoleleder Jens Mandrup også at sende sit personale på kursus efter sommerferien.
- Det er ikke meningen, at folkeskolen skal pakkes ind i et koncept eller en autismepædagogik, men vi har generelt for mange konflikter, og det kan have store konsekvenser for hele klassens trivsel og læring. Jeg tror på, at vi kan gøre det bedre i måden at løse de uhensigtsmæssige situationer på, når et barn råber og skriger eller er ked af det og slår, siger han og understreger, at metoden skal indøves, og det kommer til at tage tid.
Ifølge Claus Grønlund, der er chef for Tværgående Enhed for Læring, lærer og trives børn ikke ved at være i affekt, få skældud eller komme i konflikter. Derfor er det vigtigt, at skolerne i Horsens Kommune arbejder med at reducere disse hændelser. For at det skal lykkes er det særlig vigtigt, at lærere, pædagoger og ledelser har en fælles retning for dette arbejde.
Ud over kurset vil lærerne/pædagogerne løbende have Low Arousal på dagsordenen på teammøder, ligesom der til efteråret bliver lavet en samlet evaluering af resultaterne.
Fakta
Low Arousal
- bygger på grundtanken at "ro smitter"
- er en ikke-voldelig og konfliktnedtrappende metodisk tilgang til mennesker i affekt
- har til formål at bevare roen og undgå konfrontationer
- læreren/pædagogen træner sig selv og eleven i at undgå at komme i affekt og tabe kontrol