Susannes ryg blev glad igen



Susanne Lejsgaard løber stærkt på sit arbejde som køkkenleder på Vestbirk Musik- & Sportsefterskole og hun har tidligere – for år tilbage – haft en diskusprolaps og smerter i både ryg og lænd. Men for et par år siden havde hun efterhånden svært ved at gennemføre en normal arbejdsdag uden smertestillende piller og udsigten til 10 – 12 år mere på arbejdsmarkedet forekom hende utænkeligt.

Hun gennemgik en række undersøgelser og hun fik en henvisning til fysioterapeut via ortopæden på hospitalet. Hun fik kontakt med Fysioterapeuterne Østbirk sidste år og begyndte på et lille træningshold med 4 – 5 deltagere og blev introduceret for GLA:D-konceptet.

Susanne Lejsgaard begyndte sit forløb med GLA:D® Knæ/Hofte og blev så begejstret for det at hun herefter prøvede GLA:D® Ryg som hjalp hende med ryggen.

GLA:D® gør mig glad

Fysioterapeut Birgitte K. Nielsen som underviser på Susannes træningshold i Østbirk fortæller som GLA:D projektet:

- Det er er forskningsprojekt på SDU (Syddansk Universitet) hvor vi som behandlere er blevet uddannet i konceptet og alle terapeuter i Danmark udfører øvelserne og dokumenterer på samme måde – på den måde indgår vores resultater med patienterne i en fælles database, som bruges til forskning.

GLA:D® er en forkortelse for Godt Liv med Artrose i Danmark (slidgigt) og siden 2013 har man uddannet 1.100 klinikere i Danmark som alle dokumenterer patienterne og deres udbytte i den fælles database. Den oprindelige koncept var henvendt til patienter med knæ og hofte artrose (slidgigt), men man beholdt navnet og udvidede med rygforløbet.

GLA:D® tager udgangspunkt i den enkelte patient og ved hjælp af en kombination af træningsøvelser bliver muskler og led stærkere, mere udholdende og bevægelige.

Øvelserne er afslappede og tilpasset den enkelte patient med forskellige sværhedsgrader.

- GLA:D® Ryg er tilbud til patienter med kroniske, længerevarende eller tilbagevendende smerter og vi træner alle efter de samme principper og alle flytter sig positivt – og alle gennemfører forløbet. Når et forløb er slut, hjælper vi dem videre med en slutsamtale om hvad der vil være gavnligt fremadrettet, fortæller Birgitte K. Nielsen.

Når patienterne er færdige med deres træning, følger man op via spørgeskemaer 3, 6, og 12 måneder efter – for at se hvordan patienterne har det efterfølgende.

Daglige øvelser og holdtræning

Susanne er gift med Jens Lejsgaard som har dyrket sport på eliteniveau store dele af sit liv og som stadig dyrker sport. Susanne Lejsgaard er slet ikke til sport:

- Jeg har aldrig dyrket sport – aldrig! Det har Jens gjort og det måtte være rigeligt. Efter jeg begyndte min træning på fysioterapeuterne her i Østbirk, så føler jeg, at jeg kan mere og mere… og jeg bliver træt af det hvis jeg ikke kan komme afsted til træning… det er gået i blodet på mig, griner hun hjerteligt.

Den eneste sport Susanne Lejsgaard dyrker udover træningen hos fysioterapeuterne er lange gåture, som hjælper hende med at styrke musklerne og hun fortsætter sin fortælling:

- Jeg kan varmt anbefale GLA:D-træningen for nu kan jeg leve med smerterne og jeg ser nemt mig selv på arbejdsmarkedet ti år.

Rygsmerter er et stort helbredsproblem

Rygsmerter er den hyppigste årsag til funktionsnedsættelse. På verdensplan er rygsmerter det helbredsproblem, der giver anledning til flest leveår med nedsat funktion. En dansker mister i gennemsnit 7 leveår med god livskvalitet på grund af smerter i muskler og led, og rygsmerter er det den hyppigste årsag til konsultationer i almen praksis.
Hos Fysioterapeuterne i Østbirk havde man i 2019 fire hold med knæ-hofte og tre hold med rygtræning under GLA:D konceptet.

Et træningsforløb varer i alt otte uger med holdtræning to gange om ugen, hvor man ved en indledende test kortlægger patienternes fysiske formåen. GLA:D tager udgangspunkt i den enkelte patient og ved hjælp af en kombination af træningsøvelser bliver muskler og led stærkere, mere udholdende og bevægelige. Øvelserne er afslappede og tilpasset den enkelte patient med forskellige sværhedsgrader.

Man behøver ikke en henvisning fra læge for at begynde på et hold og kan få dækket dele af udgifterne via de sædvanlige tilskud fra Sygeforsikringen Danmark.

Kildall

smiley Følg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025