Takket være en Facebook-gruppe bliver syriske flygtningefamilier lynhurtigt en del af det lille samfund i Tvingstrup nord for Horsens.
- Tidligere passede flygtningene ude i de små landsbyer mere eller mindre sig selv og håbede bare på, at nogle ville banke på deres dør. I dag er det meget nemmere at skabe kontakt mellem flygtninge og landsbybeboere, fortæller Ayile Hammer Adjavon, beskæftigelsesvejleder i Jobcenter Horsens og initiativtager til Facebook-gruppen Hjælp-hinanden-i-Tvingstrup.
Takket være hendes initiativ – og invitation til en gang kaffeslabberas i landsbyens klubhus – har 10 syriske familier hurtigt fået udvekslet telefonnumre med hinanden og med hjælpsomme danskere.
- Folk vil gerne være netværksfamilie for flygtninge, men de har ikke tidligere vidst, hvor de skulle henvende sig. På Facebook derimod lykkes det ret hurtigt at få gang i netværk. For eksempel fik en syrisk mor til fire kontakt med hele tre raske mænd, da hun stod og havde brug for hjælp til at samle et skab. En anden havde krog på sin bil og kunne hjælpe en familie med at hente møbler. Og så er der Mogens Bang, fortæller Ayile og henviser til den 75-årige pensionerede lærer fra Tvingstrup.
Da Mogens Bang hørte om Facebook-opslaget, tænkte han: jeg kan da godt hjælpe en eller anden med at tale dansk. Jeg vil ikke undervise men støtte ved at hjælpe med udtalen og forståelsen.
Og hjælpen er kommet den 49-årige syrer Chahin Chahin til gode.
Chahin har boet i Tvingstrup i knap et år sammen med sin kone og fem børn. Det seneste halve år har han hver eftermiddag tilbragt en time i Mogens parcelhus på Bakkevænget for at træne danske ord. Nogen gange suppleret med en gåtur.
Den egentlige sprogundervisning får Chahin på sprogcentret i Horsens. Hans drøm er at få et arbejde, så han kan bruge sin uddannelse som civilingeniør, men det danske sprog er svært, mener han.
Og det kan hans ”støttepædagog” kun give ham ret i. Alligevel er der klare fremskridt at spore.
- Da Chahin begyndte hos mig, kunne han kun sige det allermest nødvendige, men nu kan vi føre en samtale. Det er især det bløde ”d” og stødet i vores sprog, der volder problemer, men jeg har undervist børn med særlige behov, så jeg er vant til at slå ører og følelser ud, fortæller Mogens og tilføjer, at den tilgang til tingene er der ikke kun kommet korrekt udtalte ord ud af men også et venskab.
For øjeblikket er 10 udenlandske familier integreret i Tvingstrup, Søvind og Hovedgård, og Jobcenter Horsens arbejder på at flere familier ud på landet.
Få nyhederne på din Facebookvæg - klik her og bliv ven med Østbirk Avis Østjydsk Avis.