
I sidste uge tabte en række udviklingshæmmede deres prøvesag som kunne have givet dem deres stemmeret tilbage ved folketingsvalg. Desværre vurdererede retten at den nugældende lovgivning taler imod at de omkring 2.000 vælgere kan opnå samme demokratiske rettighed som alle andre. Jeg er naturligvis bekendt med at en række af disse borgere slet ikke vil benytte muligheden, men hvorfor tillader vi en rigid lovgivning som skaber unødig nedvurdering af enkelte borgere? Dansk Folkeparti har et ønske om, at personer med handicap og psykisk sygdom i videst muligt omfang skal kunne deltage i valghandlingen, uanset om de måtte have et behov for støtte og beskyttelse i eksempelvis økonomiske forhold.
De nuværende regler i værgemålsloven for fratagelse af den retlige handleevne er en alt eller intet ordning. Enten får man frataget den retlige handleevne for så vidt angår alle økonomiske forhold eller også bevarer man den fuldt ud. Ordningen giver ikke mulighed for, at personer hvis beskyttelsesbehov kan opfyldes ved eksempelvis at begrænse deres råderet over bestemte økonomiske aktiver eller til bestemte forhold, kan bevare deres retlige handleevne delvist.
Fratagelse af stemmeret i medfør af værgemålslovens § 6 er både nedværdigende og ekskluderende – specielt for personer, der aktivt ønsker at deltage i demokratiet – og rammer vilkårligt i forhold til egnetheden til at kunne stemme. Hvorfor må de ikke stemme ved folketingsvalg, men gerne ved kommunale- og regionale valg, det hænger ikke sammen!
Derfor fremlægger Dansk Folkeparti nu forslag i folketinget om at ændre den gældende retstilstand, hvorefter personer fratages stemmeretten under henvisning til grundloven, også selvom deres beskyttelsesbehov kan tilgodeses ved en begrænset indskrænkning af deres øvrige rettigheder. En ændring af de danske værgemålsregler vil udover at sikre, at personer ikke fratages valgretten på et usagligt grundlag også bidrage til, at de danske værgemålsregler understøtter den udvikling, som er forudsat i handicapkonventionens artikel 12, hvorefter personer med handicap har ret til fuld anerkendelse.