Flere unge i uddannelse - og gerne en erhvervsuddannelse. Det er ønsket fra både det lokale erhvervsliv og byrådet. Derfor er der i de seneste år søsat en række initiativer, der skal motivere endnu flere folkeskoleelever til at påbegynde en ungdomsuddannelse.
Et af initiativerne er Samspil, som kort sagt er en god blanding af undervisning, inspiration og virksomhedsbesøg gennem hele folkeskolen.
Det er HORSENS ALLIANCEN og HORSENS UDDANNELSESRÅD, der står bag ideen til Samspil, og det bliver ført ud i livet i et tæt samarbejde mellem det lokale erhvervsliv, ungdomsuddannelserne, Industrimuseet og folkeskolerne i Horsens Kommune.
- Vores folkeskoleelever er grundstenen i fremtidens arbejdsmarked. Derfor har vi stort fokus på, hvordan vi kan give dem de bedste betingelser for at træffe de rigtige valg og komme i gang med en ungdomsuddannelse. Her er Samspil et vigtigt element, og jeg er rigtig glad for at se, at rigtig mange lokale virksomheder engagerer sig i projektet og inviterer skoleeleverne indenfor, siger borgmester Peter Sørensen.
250 timers undervisning
Helt konkret får alle skoleelever 25 timers Samspil hvert skoleår. Det vil altså sige, at de i løbet af skoletiden får hele 250 timer med fokus på erhvervslivet og de uddannelsesmæssige muligheder. Så systematisk er der ingen andre kommuner, der arbejder med at klæde folkeskoleeleverne på til at tage det næste skridt.
- Samspil er et af landets mest ambitiøse samarbejdsprojekter mellem det lokale erhvervsliv og folkeskolen. Samspil er en rød tråd igennem hele skolegangen fra 0. - 9. klasse, og det er med til at udvide horisonten for eleverne. Undervejs bliver de introduceret for mange forskellige jobtyper, og på den måde bliver de bedre rustet til at træffe det rigtige valg af uddannelse, siger Tanja Nyborg, der er direktør for Uddannelse og Arbejdsmarked i Horsens Kommune.
Oplever en typisk arbejdsdag
Udover undervisning i klasserne skal eleverne på en række virksomhedsbesøg på både 5., 6. 7. og 9. årgang som en del af Samspil. Det resulterede i skoleåret 2018/2019 i hele 155 virksomhedsbesøg hos 48 forskellige virksomheder i Horsens.
Virksomhedsbesøgene giver eleverne et indblik i forskellige brancher og uddannelsesmuligheder, og netop det praktiske syn for sagen skal være med til at motivere eleverne til at søge en ungdomsuddannelse.
- Eleverne bliver bare mere oplagte af det, de får fingrene i. Derfor kan værdien af sådan et virksomhedsbesøg ikke forklejnes. Det giver dem noget helt andet, end når de bare modtager undervisning på skolen. Og måske kan besøget også give dem en idé om, hvilken retning de skal tage, når de skal vælge en videre uddannelse, fortæller Lisbeth Møller, der er lærer på Horsens Byskole, afdeling Fussingvej, og som besøgte landsinspektørfirmaet Bonefeld & Bystrup med sin klasse sidste skoleår.
Set med virksomhedsøjne er det også godt givet ud at åbne dørene op for skoleeleverne. Det mener Bo Ulsøe, der er direktør i metalvirksomheden Blunico, der er en af de virksomheder, der er med i Samspil.
- Vi har tidligere haft problemer med at rekruttere ny arbejdskraft. Det tror jeg blandt andet skyldtes, at skoleeleverne ikke vidste, hvad det vil sige at arbejde på en moderne produktionsfabrik som vores. Det er mit klare indtryk, at vi får flere unge mennesker til at kigge i vores retning og generelt i retning af en erhvervsuddannelse, når de kommer ud og oplever en typisk arbejdsdag. På den måde virker Samspil supergodt, siger Bo Ulsøe.
Hver fjerde elev vælger erhvervsuddannelse
Et af formålene med Samspil at få flere elever til at få indblik i forskellige erhvervsuddannelser. Og selvom det ikke er til at sige, om der er en direkte sammenhæng, så viser de nyeste tal, at stadig flere unge horsensianere vælger en erhvervsuddannelse.
I 2017 var det 20,9 procent af 9. og 10. klasseseleverne, der søgte en erhvervsuddannelse. Det tal er i 2019 stedet til 25,4 procent. Det er i øvrigt over fem procent mere end søgningen til erhvervsuddannelser på landsplan.