Når dette års regnskab i Grand Prix serien skal gøres op i australske Melbourne til oktober, er det absolut muligt at finde dansk deltagelse på det endelige VM-podie. Sådan har det været i de tre seneste sæsoner og selv om man skal tilbage til 2008 for at finde den seneste danske VM triumf, i form af Nicki Pedersens 3. VM titel, bekræfter kendsgerningen, at den regerende verdensmester, amerikanske Greg Hancock, er 44 år, blot det glædelige budskab, at alder ikke er nogen hindring.
Nicki Pedersen, der rundede 38 år i begyndelsen af april, kan derfor med sindsro og ungdommeligt jagtinstinkt gå den kommende sæson i møde.
- Både fysisk og mentalt føler jeg mig bedre rustet end længe og mine forventninger er helt klart at kæmpe med om medajler, så kan alt jo ske. Samtidig har jeg stor respekt for alle i feltet og undervurderer ingen, men som altid, handler en Grand Prix sæson om stabilitet og højt bundniveau. Der kommer min store erfaring mig til gode, siger en veloplagt Nicki Pedersen.
Gennem vintermånederne har han sammen med fysioterapeut Lisa Thomey arbejdet med den skulder som blev skadet i Tarnow i fjor og selv om der stadig smerter, er det ikke noget som påvirker ræset på slaggerne. Nicki Pedersen har også opgraderet på det tekniske område. Hans gamle ven og mekaniker fra VM året 2003, Thomas Søfeldt Nielsen, er tilbage i teamet med henblik på at udvikle en række redskaber, så man hurtigere kan identificerer problemer og finde de rigtige indstillinger til de mangeartede baner.
- Vi er begyndt at bruge et computersystem som man f.eks ser det i Road Racing, hvor vi logger hvert eneste kørte heat ind, både i forhold til set-up, indstillinger og vejforhold. På det område halter speedway langt bagefter andre motorsportsdiscipliner. Det er ikke sikkert det giver pote her og nu, men jeg er overbevist, at nogle af disse elektroniske værktøjer bliver en del af fremtidens speedway, fastslår Nicki Pedersen.
Iversens Comeback
Et voldsomt styrt med Greg Hancock under Gorzow Grand Prix den 30. august 2014 bremsede Iversens fine sæson, hvor især Hold VM -sidste øjebliks- overhalingen af Adrian Miedzinski og den efterfølgende danske guldtriumf vil gå over i speedwayhistorien. Inden ulykken i Gorzow lå han på 4. pladsen i Grand Prix serien og havde vundet i Parken i København for øjnene af Kronprins Frederik. Derfor anså mange eksperter Iversen som seriøs medaljekandidat, ligesom i 2013 hvor det blev til VM bronze.
Nu stod efterår og vinter i stedet på behandling af et multi-skadet knæ, genoptræning og langsom opstart mod den kommende sæson. Men den elegante tredobbelte danske mester synes hurtigt at have kommet sig og fået banket rusten og skaden af sig. Han virkede hurtigere tilbage i form, end de fleste iagttagere og kollegaer havde regnet med, da han 16. marts gjorde comeback med 3 heatsejre og en finaleplads i Rory Schlein Testemonial.
- Seks en halv måned er længe at være væk fra startsnoren, men jeg har trænet meget på egen hånd og var meget spændt, dog ikke nervøs, på hvordan det hele fungerede i skarp konkurrence. Derfor er jeg foreløbigt tilfreds med situationen og føler mig motiveret til den nye sæson, så lad os bare komme i gang, sagde Iversen før påske og satte en tyk streg under comeback formen med 12 point i den første uofficielle Par VM runde, der som nævnt blev vundet sammen med Nicki Pedersen.
De Tre Musketerers Rivalisering
Med stor sandsynlighed bliver dette års VM serie garneret med en regulær danskerduel. Der er ikke nogen hemmelighed at det for Nicki Pedersens vedkommende er vigtigt, at være klodens førende dansker og er der lige noget som kan tænde op under fynboen, så er det når andre danskere blander sig i hirakiet. Godt udfordret af Iversen, har Nickis trone vaklet de sidste par år, ligesom det skete i 2006, hvor Hans Andersen havde sin gyldne stime med fire finaler i træk.
Årets tredje danske Grand Prix kører, U21 verdensmesteren og Nordic Grand Prix vinderen fra 2012, Michael Jepsen Jensen, har kastet en solid brændeknude på dette bål med en hensigtserklæring der lyder på, ikke at blive nummer tre blandt danskerne i år.
Den kun 22. årige Jepsen Jensen har for længst etableret sig i en lille eksklusiv trup sammen australske Darcy Ward og polske Maciej Janowski, der internationalt anses for sportens allerstørste talenter og kommende verdensmestre. Hans umiddelbare målsætning er top otte, som giver direkte kvalifikation til 2016, men Jepsen Jensen tør godt tænke skridtet længere op i klassementet.
- Jeg kender alle konkurrenterne og dyster mod dem til daglig i polske og svenske ligaløb, ligesom jeg efterhånden også har god erfaring fra Grand Prix miljøet fra mine wildcards og sidste års reservetjanser. Hvis det klikker for mig kan jeg vinde Grand Prix løb, som i 2012, og så er der vel ikke så langt til VM podiet.
Michael Jepsen Jensen fik 6 løb, nøjagtig halvdelen, i fjor som reserve for Chris Holder og Niels Kr. Iversen. Han formåede at score 42 point, kun seks fra engelske Chris Harris, der kørte hele sæsonen. Reelt var der ovenikøbet kun tale om fem løb, da Michaels sidste Grand Prix kostede et styrt i første heat og en tur på skadestuen.
Traditionen tro kaster reservetjansen i Grand Prix serien flere løb af sig, for det er helt normalt at en eller flere af de faste kørere må bide i slaggerne under den hårde og opslidende sæson. Pladsen tildeles den bedste lige uden for kvalifikationssystemet og i 2013 fik danske Leon Madsen fem løb på den konto, ligesom slovakken Martin Vaculik fik sit gennembrud i 2012 med seks løb og en Grand Prix sejr, som stand-in for polske Jaroslaw Hampel.
Således kan vi lægge et stykke brænde mere på danskerbålet, for dette års reserve er såmænd den 25. årige Peter Kildemand, der på wildcard nåede begge danske Grand Prix finaler i 2014. Han blev nummer fire i Parken, men tog en fornem andenplads, efter Andreas Jonsson, i Vojens. Kildemand er måske den af de unge danske løver som puster Jepsen Jensen hårdest i nakken.
VM Grand Prix Serien 2015.
18. april. Polens Grand Prix, Warszawa.
16. maj. Finlands Grand Prix, Tampere.
23. maj. Tjekkiets Grand Prix, Prag.
4. juli. Britiske Grand Prix, Cardiff.
18. juli. Letlands Grand Prix, Daugavpils.
25. juli. Skandinaviens Grand Prix, Målilla.
8. august. Danmarks Grand Prix, Horsens.
29. august. Gorzow Grand Prix, Polen.
12. september. Sloveniens Grand Prix, Krsko.
26. september. Sveriges Grand Prix, Stockholm.
3. oktober. Torun Grand Prix, Polen.
24. oktober. Australiens Grand Prix, Melbourne.
Danske individuelle VM triumfer:
Fra 1936 til 1994 kørtes VM på en enkelt aften. Herefter Grand Prix serie.
Ole Olsen vandt i 1971, 1975, 1978.
Erik Gundersen i 1984, 1985, 1988.
Jan O. Pedersen 1991.
Hans Nielsen i 1986, 1987, 1989 og første Grand Prix mester i 1995.
Grand Prix Verdensmestre:
1995: Hans Nielsen
2003: Nicki Pedersen
2007: Nicki Pedersen
2008: Nicki Pedersen
Sølv:
1996: Hans Nielsen.
2012: Nicki Pedersen
Bronze:
1999: Hans Nielsen
2006: Nicki Pedersen
2013: Niels Kr. Iversen
2014: Nicki Pedersen
Grand Prix Sejre:
13: Nicki Pedersen
6: Hans Nielsen
4: Hans Andersen
3: Tommy Knudsen
3: Niels Kr. Iversen
1: Brian Andersen, Kenneth Bjerre, Bjarne Pedersen, Michael Jepsen Jensen