Bilister undervurderer isslag(pressefoto)

Når der ikke er sne, kører bilister instinktivt hurtigere, og det bliver farligt, når der fugt og kuldegrader, forklarer Vejdirektoratet.

Det kolde vejr med masser af kuldegrader spiller bilisterne et puds i disse dage, især i de kolde morgentimer.

Kombinationen af fugtigt vejr og minusgrader resulterer i, at et næsten usynligt isslag lægger sig hen over vejene, og det glatte føre kommer bag på rigtig mange bilister, forklarer talsperson for trafiksikkerhed hos Vejdirektoratet, Marianne Foldberg Steffensen.

- Antallet af glatføreulykker og uheld i trafikken falder generelt, når bilister visuelt kan se sne og is på vejene. Men når der er ’fri bane’ og hverken sne eller is at spore, som det ofte er tilfældet i disse dage, sætter bilisterne helt automatisk farten op. Det bliver et problem, når de har isslag under hjulene. Bilerne får for meget fart på og kan ikke stå fast, fortæller hun.

Ifølge Vejdirektoratet plejer antallet af glatføreuheld at stige i takt med øget forekomst af isslag. Indtil videre er det for tidligt at konkludere på baggrund af de seneste dages frost, men holder frosten i de kommende uger, er det forventeligt.

Hold øje mellem kl. 5 og 9

Isslag er en nedbørsform og opstår som regel ved overgangen fra en kold til en varmere periode. Risikoen for isslag er især til stede i de tidlige morgentimer mellem klokken 5 og 9. En af årsagerne til, at mange undervurderer risikoen for isslag, er, at selv når temperaturen har sneget sig over nul grader, så er asfalten stadig under nulpunktet. Det betyder, at isslag på asfalten holder sig bundfrossen i op til et par timer.

Undgå udskridning

Så hvad bør man gøre for at undgå udskridning i koldt vejr og isslag på vejene?

Det giver Applus Bilsyn, der hvert år syner mere end ½ mio. biler herhjemme, og her ser, hvilke biler der kører mest sikkert gennem vinteren, et bud på.

- Biler med det bløde vinterdæk gummi står bedre fast på veje med isslag. Har man endnu ikke skiftet til vinterhjul, bør dette være første skridt. Hold øje med isslag på bilens ruder. Er der is her, er der sandsynligvis også is på vejene. Tjek om der er saltet.

- Vær opmærksom på kontrollampen for ESP-systemet på dit instrumentbræt. Hvis lampen viser gult eller blinker, mens du kører, kan vejbanen være glat, og så risikerer man at skride ud. Sænk farten med det samme og hold god afstand til forankørende, siger ansvarlig for teknik og kvalitet hos Applus Bilsyn, Paul Christensen.
 

Applus Bilsyn

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Keramiker Stine Orle i Stensballe
19. apr 2021