Dyrehospitaler slår alarm: Næsten hver anden hund i Danmark er nu overvægtigFoto: Pexels.com

Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.

Af AniCura

Det er ikke kun mennesker, der i stigende grad kæmper med overvægt og de mange følgesygdomme heraf. Hos AniCura, der med 24 klinikker i Danmark er en af landets største grupper af dyrehospitaler, oplever man nemlig en stigning i antallet af overvægtige hunde, og det får nu dyrehospitalerne til at slå alarm. 

Næsten halvdelen af hundene er overvægtige

- Overvægt hos hunde er et stigende problem, og det betyder, at tæt på 50 procent af danske hunde nu lider af overvægt, mens 20 procent lider af svær overvægt. Det skal man tage meget alvorligt som hundeejer, for overvægtige hunde lever oftest kortere og har desuden ofte en forringet livskvalitet samt større risiko for følgesygdomme, siger Frederik Meyland-Smith, der er dyrlæge hos AniCura Københavns Dyrehospital.

Øget risiko for kræft

Det er især følgesygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og slidgigt, der hyppigt ses hos overvægtige hunde foruden en øget risiko for kræft. Som hundeejer er der derfor god grund til at holde godt øje med sin hund og således sikre, at kæledyret er sundt og rask, lyder anbefalingen fra dyrlægen.

Kontakt dyrlægen hvis du er i tvivl

- Der findes desværre ikke noget præcist tal på, hvor meget en hund bør veje, da idealvægten varierer afhængig af størrelse og race. Det bedste man kan gøre, er derfor jævnligt at undersøge hunden. Hvis ikke man kan mærke ribbenene eller se taljen, vejer hunden typisk for meget. Derudover vil symptomerne typisk vise sig i form af vejtrækningsproblemer, bevægelsesproblemer og træthed, siger Frederik Meyland-Smith, der samtidig anbefaler, at man rådgiver sig med en dyrlæge, hvis man er i tvivl, om sin hund er overvægtig.

Hold igen med godbidder og husk motionen

Der kan være forskellige årsager til overvægt hos hunde, men i langt de fleste tilfælde skyldes det, at mange hundeejere giver deres firbenede ven for meget mad, hvilket medfører, at hunden ofte vil være i kalorieoverskud og dermed tage på i vægt, lyder det fra Frederik Meyland-Smith.

- De fleste hundeejere har tendens til at forkæle hunden med lidt ekstra mad og godbidder, men selvom intentionerne er gode, ender mange ofte med at gøre kæledyret en bjørnetjeneste, som i værste fald har skadelige konsekvenser for hundens helbred, siger Frederik Meyland-Smith og fortsætter:

- Det bedste råd, hvis har man har en overvægtig hund, er ganske enkelt at sørge for, at kalorieindtaget bliver reduceret, hvilket betyder, at man skal holde igen med godbidder og skrue ned for mængden af mad. Derudover kan man også overveje at give hunden slankefoder, ligesom der på meget hundemad er en vejledning til, hvor meget mad hunde skal have, således man undgår overfodring. 

Manglende motion er den store synder

En af de andre store syndere, når det gælder overvægt hos hunde, er manglende motion, og selvom de fleste danskere er gode til at lufte hunden både morgen, middag og aften, er det ifølge Frederik Meyland-Smith ikke altid nok til at komme overvægten til livs.

- De fleste danskere lufter hunden flere gange dagligt, hvilket er rigtig godt i forhold til hundens sundhed og trivsel, men for mange overvægtige hunde er gåture ikke altid nok. Derfor er det en god idé at gå en tur i et område, hvor man kan slippe hunden løs, således den har mulighed for at løbe, ligesom det også er vigtigt, at man stimulerer sin hund gennem leg med f.eks. bolde eller legetøj, så hunden forbrænder flere kalorier, afslutter Frederik Meyland-Smith.
 

AniCura

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Østbirk Kirke
29. maj 2024