Helhedsplanen for Østbirk er ikke en helhedsplan



Teknik- og miljøudvalgets helhedsplan for mellembyerne i Horsens Kommune er under udarbejdelse, og turen er nu kommet til en af de største af kommunens mellembyer: Østbirk. Horsens Kommune har sammen med en lokal arbejdsgruppe udarbejdet en flot plan for området inklusiv Vestbirk. Tak for det. Nu er det spændende, hvor mange af idéerne, der nogensinde bliver realiseret.
 Selv om det er en flot og gennemarbejdet helhedsplan, der er udarbejdet, er det misvisende at kalde planen for en helhedsplan. For asfalt, cykelstier og vejbump gør ingen by. Det gør derimod de mennesker, der bor i byen. Østbirk har det hele, og det er nok også en af grundende til at byen og området fortsat er i vækst. En befolkningsprognose viser at byen fortsat vil vokse, og den viser også at der fortsat vil være mange børn i byen. Skal Østbirk fortsat være attraktiv for børnefamilier, er det helt nødvendigt, at der ikke gås på kompromis hvad angår daginstitutioner, skole og faciliteter til fritidsaktiviteter. Med den nye daginstitution Skovhuset er der fremtidssikret på dette område. Men Østbirk Skole er slidt, og byen har længe haft et stort underskud af lokaler til idræt og andre fritidsaktiviteter, og derfor er det også glædeligt at byrådet har bevilget midler til over en årrække at bygge multihuse i de tre mellembyer Østbirk, Hovedgård og Lund.
 Men med Østbirks attraktive placering hvad angår infrastruktur og med befolkningsprognosen in mente er det ikke tilstrækkeligt ambitiøst eller visionært. I forbindelse med et borgermøde om helhedsplanen den 17. december opfordrede byrådspolitikker Martin Ravn byen til at komme med en vision, som ingen kommunalpolitiker vil kunne sige nej til, og som på den længere bane vil sætte Østbirk på landkortet. Jeg tager ”bolden op”, og kommer med et bud.
 Store dele af Østbirk Skole er nedslidt og trænger i den grad til at blive renoveret. Samtidig skriger det lokale foreningsliv efter flere og tidssvarende lokaler. Og endelig vil et samarbejde mellem daginstitutioner, skole og foreningsliv kunne være med til at styrke den nye sammenhængende skoledag ved at binde den sammen med de forskellige fritidstilbud. Derfor skal Østbirk Skole flyttes og genbygges, så den kommer til at hænge sammen med det nye Multihus, der skal opføres i forbindelse med Østbirkhallen. Multihallen og den nye skole skal placeres på parkeringspladsen bag Østbirkhallen. På den måde kan der bygges et kompleks, der binder den nuværende indskoling sammen med SFO, børnehave, spejderhus, skyttehus, idrætshal og udendørs idrætsfaciliteter. Det giver nogle udfordringer hvad angår parkering og sti mod Sattrup, men det er udfordringer, der er til at løse. Et sådan bygningskompleks ville kunne løse mange af Østbirks udfordringer – hvis vel at mærke skole og forvaltning vil være med.
 Hvad så med den gamle skole? Her findes der et skoleeksempel i Gedved. Da VIA’s pædagoguddannelse flyttede til Horsens fra Gedved holdt borgerne i Gedved vejret. Falder hele det gamle seminarieområde nu fra hinanden, og dør Gedved som by? I forbindelse med flytningen blev seminariet solgt som en del af byggeentreprisen og det var så op til køber – en driftig storentreprenør fra lokalområdet – at få seminarieområdet til fortsat at være et levende sted. Det er i den grad lykkedes. Samtlige tilbageværende bygninger – og kun et fåtal er revet ned – er nu i brug til forskellige formål, og området emmer af liv. Hvis Horsens Kommune har det nødvendige mod, vælges samme model i Østbirk, og en driftig entreprenør vil givetvis kunne finde anvendelse af den nuværende Østbirk Skole.
 Østbirk Skole er en af de vigtigste livsnerver i byen, og det vil være fatalt, hvis der ikke fortsat er en velfungerende to–tresporet skole med overbygning i området. Østbirk står med mod, passion og vision sammen om sin skole og sit foreningsliv. Har Horsens Kommune samme mod, eller er passion og realisering af visionære idéer forbeholdt 8700 Horsens?

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025