Hvem gjorde det? – Krimi med et historisk perspektiv



Er du til krimibøger, elsker du at gætte med på, hvem morderen er og er du samtidig en smule historieinteresseret? Hvis du bare kan svare ja til ét af disse spørgsmål, vil jeg anbefale dig at læse ’Mord i Delegationen’ af Pernille Schou. Det er en fortælling om en vigtig del af vores Danmarks historie som scene, men med et morderisk twist – skønt! 

Af Emilie Kildall – Instagram: BookwormKildall

Året er 1919 og verden er ved at samle stumperne efter Første Verdenskrig. Vera Lund er sekretær og tidligere krigssygeplejerske, og hun skal sammen med en delegation fra Danmark rejse til Frankrig, for at deltage i fredsforhandlingerne. Her skal delegationen fremlægge Danmarks ønsker til en fremtidig grænse mellem Danmark og Tyskland. Dog er de knap nået til Paris, før et mord bliver begået i deres midte.

Vera bliver blandet ind i opklaringen af mordet og skal sammen med Arthur Holland fra Scotland Yard finde hoved og hale i det hele. Samtidig er der stærke kræfter fra flere sider, som ønsker at se efterforskningen fejle. Men efter endnu et mord finder sted, skal det vise sig, at det ikke er helt ufarligt at jagte en morder i sin omgangskreds.

Puslespilskrimi og mange karakterer

Når man først starter på bogen, kan den være en smule vanskelig at holde styr på. Læseren bliver præsenteret for mange karakterer og deres relationer indbyrdes inden for de første 40 sider. Dette fandt jeg lidt forvirrende. Det er dog med til at få læseren til at spekulere, for de mange karakterer giver mange mulige mordere blandt persongalleriet. De mange personer, arbejdspladser, intentioner og relationer gør, at man sideløbende med Vera og Arthur skal samle puslespilsbrikkerne. Jeg er stor fan af, at jeg selv kan gætte med!

Trods min egen forvirring, er kapitlerne dejlig korte, hvilket gør bogen letlæselig. Det er smart tænkt af forfatteren, for hvis et kapitel er kort, har jeg personligt en tendens til, efter hvert kapitel, at sige: ”Bare ét kapitel mere!”
 

Pernille Schou

Flot tidsbillede

Forfatterens måde at skrive på er herlig. Det er uden tvivl nemt at både mærke og læse, at Pernille Schou er uddannet historiker. Hun beskriver karakterer og scener på en måde, så man næsten kan se Paris i 1919 for sig. Derudover er humoristiske sammenligner sneget sig ind i sproget, hvilket gør bogen morsom og samtidig giver læseren et lille smil på læben en gang imellem. Schou tager os med ind i en fiktiv fortælling baseret på virkelige historiske hændelser. Dog skal man måske have en smule styr på sin danmarkshistorie, for at være 100% med i fortællingen bag krimien.

4 ud af 6 stjerner

Bogen ligner en klassisk “hvem gjorde det?”-krimi, hvor persongalleriet er stort og morderen kan være hvem som helst. Efter min mening er der for mange at holde styr på. Jeg er helt med på, at der sikkert har været mange mennesker i en sådan delegation. Til denne slags krimi er det dog en tand for mange efter min egen læsesmag. Jeg havde til tider svært ved at følge med, men jeg slugte bogen og historien råt. Desværre var mit eget fokus under læsningen på ”hvem er hvem?” og ”hvorfor er delegationen i Frankrig?”, i stedet for at følge med i krimien; den tager jeg på min kappe.

Derfor giver jeg bogen 4 ud af 6 stjerner, da jeg, til trods for min egen forvirring, var godt underholdt af denne gode bog fra start til slut.
 

Lignende artikler

Emilie Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Østbirk Kirke
29. maj 2024