Hygiejneekspert advarer: Din tandbørste kan være fyldt med colibakterierTo ud af tre danskere opbevarer tandbørsten fremme på badeværelset, hvor den kan blive ramt af tusindvis af mikroskopiske dråber fra toilettet. Det er en alvorlig kilde til vira og maveonde, advarer hygiejneekspert. 

Er du en af dem, der glemmer at lukke toiletlåget, inden du skyller ud? Hvis ja, glemmer du det helt sikkert ikke længere, når du læst med her. For når låget ikke er slået ned, når man skyller, spreder vandet i toilettet tusindvis af bakterier, der er en blanding af toiletvand, urin- og afføringsbakterier, rundt i hele rummet. Det kan have helbredskonsekvenser lyder meldingen fra Maria Brix Balle, der er biolog og hygiejneekspert:

”Hver gang, vi trækker ud i toilettet, hvirvles omkring en million mikroskopiske dråber af blandt andet urin og afføring op i luften, hvorefter de falder ned og rammer alt på badeværelset herunder tandbørsten, hvis den ikke er gemt væk. Tandbørster kan derfor indeholde spor af blandt andet colibakterier.” 

To ud af tre danskere (65 procent) opbevarer deres tandbørster fremme på badeværelset, hvor de dermed er eksponerede for bakterier direkte fra toilettet, viser en undersøgelse fra hygiejnevirksomheden Initial.

Langt flertallet af bakterierne på tandbørster er ikke skadelige, og oftest optræder bakterierne i så små mængder, at immunforsvaret nedbryder dem. Men bakterier som colibakterier og stafylokokker kan føre til diarré og sygdom.

Gem tandbørsten væk

Man bør gemme tandbørsten væk fx i et skab eller i det mindste på behørig afstand af toilettet, lyder opfordringen fra Maria Brix Balle fra Initial. Og så bør man lukke låget på toilettet, inden man trækker ud, for at begrænse spredningen af bakterier til resten af badeværelset. Undersøgelsen fra Initial viser, at kun hver fjerde (27 procent) af de adspurgte danskere konsekvent lukker toiletlåget, når de trækker ud. Og flere end fire ud af 10 gør det sjældent eller aldrig. 

Undersøgelsen, hvor 1.038 danskere er blevet spurgt, viser, at de yngre er dårligst til at opbevare tandbørsten forsvarligt, hvor 71 procent af de 18-29-årige har tandbørsten fremme på badeværelse. 

Sådan holder du en god hygiejne på badeværelset

  • Hold toiletlåget lukket, når du ikke bruger det, og især når du trækker ud
  • Opbevar tandbørster i fx et skab eller på afstand af toilettet
  • Skift håndklæder jævnligt
  • Gør jævnligt rent og husk også at spritte dørhåndtag og håndtag på låger af
  • Opbevar ekstra toiletruller i et skab frem for ved siden af toilettet
     

Lignende artikler

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Østbirk Kirke
29. maj 2024