Kålrabi, komfurer og kærlige hænder



En gæst nærstuderer blomsterne foran de gamle bindingsværkshuse på Glud Museum. Til Landsbyhistorisk Festival kan man både dufte til haven og smage på fortiden. (Pressefoto)

GLUD - Hvordan laver man egentlig mad uden el – og hvad i alverden er en havevandring? I Glud kan du få svaret, men kun hvis du selv gider svinge en hakke og smage på fortiden.

Af Jørn Kildall

Det dufter af brænde, brune kål og et strejf af noget med kommen. Nogen rører i en gryde. Andre klipper purløg og diskuterer, om man nu brugte kærnemælk eller tykmælk i 1890. Lørdag den 21. juni går Glud Museum all in på landsbyliv, som det så ud dengang man var sin egen Netto og ingen havde hørt om airfryere.

Fra klokken 12 til 16 står museet på den anden ende – på den gammeldags måde. Temaet er selvforsyning, historisk kogekunst og havekultur. Og ja, det lyder både lidt støvet og lidt frelst. Men det er faktisk mest af alt.… sjovt.

Du skal selv i gang – ellers virker det ikke

Det her er ikke en dag, hvor man bare trisser rundt og kigger. Man skal selv være med. Plukke, hakke, smage, snakke. Måske får du skæve kartofler og sort under neglene – men du får også historier, grin og en duft af noget, vi lidt har glemt.

– Vi ønsker at vise, hvordan landsbyerne engang fungerede som bæredygtige fællesskaber, og hvor meget vi stadig kan lære af det i dag, siger museumsinspektør Louise Højsgaard Nielsen.

Og når hun siger det, så tror man på det. Også selvom man står med en majroe og ikke aner, hvad man skal stille op med den.

Frivillige i forklæder og fortid i gryderne

Dagens program er pakket med havevandringer, smagsprøver og gamle håndværk, som nogle af museets frivillige demonstrerer. De er i øvrigt helt centrale for det hele – ikke bare til festivalen, men i hele museets drift.

Der bliver også lavet mad på brændekomfur og over åben ild. Pandekager, gamle grøntsager, måske endda en klat fedt i ny og næ. Og så er der idéer til din egen køkkenhave – hvis du tør give plads til historiske sorter og lidt flere skvalderkål end normalt.

Et projekt med puls og jord under skoene

Festivalen er en del af projektet "Nyt Liv i Landsbyen", støttet af Spar Nord Fonden. Her er kulturarv, frivillighed og fællesskab de tre store overskrifter – men de bliver aldrig tørre. Det her er landsbyliv, når det er bedst: levende, lidt rodet, men fuld af nærvær og lokalt engagement.

Museet har åbent fra kl. 10 til 16 – og ja, det hele er ganske gratis.

Så hvis du går og har lyst til at mærke, hvordan det egentlig var dengang farfar lavede mad over ild og naboen var ens bedste købmand – så ved du, hvor du skal hen lørdag. Og hvem ved – måske går du hjem med nye opskrifter, jord på bukserne og lidt mere respekt for en god, gammeldags kålrabi.
 

Jørn Kildall

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

Ringvej Syd
29. maj 2025