Millioner til genstart af mindre bysamfund efter Corona



Tybjerglille Bakker nord for Næstved fik er en af de mere end hundrede småbyer, der tidligere har fået støtte. Landsbyen med 346 indbyggere fik i efteråret støtte til en naturlegeplads.

Nordea-fonden vil hjælpe ildsjælene i de små bysamfund i gang efter Corona pandemien med 50 mio. kroner til fælles aktiviteter. Især initiativer i det fri og som understøtter bæredygtig udvikling, har gode chancer for støtte.

Der er masser af initiativ og virketrang ude i de 1.300 små og mindre bysamfund på mellem 200 og 5.000 indbyggere. Den efterspørgsel oplever Nordea-fonden, og det er baggrunden for, at fonden har besluttet at sætte 50 mio. kroner af til at styrke det lokale fællesskab og sammenhængskraften i småbyer over hele landet.

Puljen er en genstart af efterårets Her bor vi-pulje, som mere end hver tredje af småbyerne endte med at søge.
"Hvis vi havde været i tvivl, så overbeviste den store søgning os om, at der er et kæmpe potentiale ude i de små lokale bysamfund. Rigtig mange ildsjæle vil gerne yde en indsats for fællesskabet, men de har ofte brug for et ekstra rygstød, særligt efter Corona pandemien, og de giver vi dem hér," siger Christine Paludan-Müller, der er uddelingschef i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Fokus på bæredygtighed

Fonden har særligt fokus på at få flere folk ud i det fri og på at skabe gode rammer og aktiviteter for småbørnsfamilier. Med den nye pulje føjes endnu et kriterie til, idet især grønne, bæredygtige og/eller klimaforbedrende aktiviteter i lokalsamfundet, vil blive prioriteret. Det kunne f.eks. være deleordning, genbrug og klimavenlighed.

I alt 139 af de ansøgte 571 projekter endte med at få støtte i efteråret, som det var tilfældet for Omøs udendørs fleksible forsamlingshus.

"Det gør noget for selvforståelsen i et lille lokalsamfund, når man får sådan en håndsrækning. Man får mod til at tænke stort," sagde Martin Winnes, en af ildsjælene fra Omø. Og i landsbyen Tybjerglille Bakker nord for Næstved glædede en anden ildsjæl Maria Pedersen, sig over endelig at få opfyldt et længe næret ønske om et fælles mødested i form af en naturlegeplads.

"I dag har vi ikke rigtig noget samlingspunkt, så vi mødes ude på vejen eller i vores haver, når børnene skal lege," sagde hun ved den lejlighed.

Blandt de støttede projekter var der især mange aktivitetspladser, shelters, legepladser foruden en del stier, broer og multibaner. 

Frivilligt arbejde bedrer livskvalitet

Uddelingschef Christine Paludan-Müller peger på, at frivilligt foreningsarbejde er med til at skabe gode liv.

Forskning fra blandt andet Syddansk Universitet viser, at når man vurderer sin egen livskvalitet, så er betydningen af at være en del af gode fællesskaber og oplevelsen af en meningsfyldt tilværelse afgørende parametre. En analyse blandt tidligere Her bor vi-støttemodtagere peger på, at støtten øger projektkvaliteten og medvirker til, at aktiviteterne kommer hurtigere i gang.

"Netop efter en tid, hvor de fleste af os har måttet isolere os, så har vi brug for at komme afsted, være en del af og bidrage til et fællesskab Og så er det jo godt at vide, at indsatsen ikke kun gavner lokalsamfundet. Den har også stor betydning for vores mentale sundhed og livskvalitet," siger Christine Paludan-Müller.

Puljen kan søges frem til 7. oktober.


Fakta om Hér bor vi-puljen

  • Puljen kan søges fra 6. maj 2021
  • Ansøgningsfrist er 23. september 2021
  • Puljen er på 50 mio. kroner. Der kan søges fra 100.000 kroner til 1 million kroner per projekt
  • Bysamfund på mellem 200 og 5.000 indbyggere kan søge
  • Hovedstadsområdet eller andre storbyområder kan ikke modtage støtte.
  • Sidste år fik 139 projekter støtte for alt 67,9 mio. kr. fra Nordea-fondens Her bor vi-pulje
  • Læs mere på www.nordea-fonden.dk, hvor man også kan få online vurdering af projektidéen
  • Alle ansøgere får svar medio december
     
Nordea-fonden

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024