NExTWORK konsulenterne giver de unge succes



På NExTWORKs kontorer på Holmboes Alle på femte sal møder vi konsulenterne Hannah Margrethe Petersen (socialrådgiver) og Frank Barbesgaard (pædagog) som har været med siden projektet begyndte 1. maj 2019. I skrivende stunder har de 51 unge tilknyttet projektet. Projektet kører foreløbigt frem til april 2022.

De unge er i netværksgrupper

De unge som er fordelt på fire netværksgrupper, kommer hos NExTWORK en gang om ugen i et par timer – her udveksler de erfaringer med hinanden fra deres praktik.

Hos konsulenterne har man fokus på hvor de unge er i livet og hvad deres ønsker er for fremtiden. Hvordan kommer man fra a til b? Frank Barbesgaard fortæller:

- Arbejdsidentitet – hvad er det? Ikke alle unge ved det – vi har unge der selvom de er 25 år aldrig har været i arbejde, og Hannah Petersen tilføjer:

- Vi er en del af beskæftigelsesforvaltningen og det drejer sig i bund og grund om at få de unge i arbejde eller uddannelse. Det handler om at se muligheder og opleve at man er blevet dygtigere til noget – det har stor værdi.

Det er meget vigtigt at de unge bliver hjulpet med at finde ud hvad der motiverer dem, og Frank forklarer:

- Vi skal hjælpe med at finde motivation og det kan være en udfordring for nogle. Vi har en ung mand som gerne vil være tømrer og som ved alt om faget, men han mister motivationen da han løber panden imod en mur, for hans manglende erfaring giver ham et nej hver gang hos tømrermestrene. Derfor klæder vi ham på og giver ham mere erfaring fra andre områder som ser godt ud på hans cv – hvilket tømrermestrene heller ikke kan undgå at se.

Selvbilledet er ofte urealistisk

- Mange har et urealistisk billede af sig selv og hvornår noget er godt nok, og når de ikke når målet hurtigt, hopper de videre til næste ”drøm”. Der hersker en opfattelse af at hvis man ikke er i arbejde er det fordi man ikke kan eller ikke vil. Hos os appellerer vi til: At ville. Og mange ved ikke hvad de vil, beretter Hannah Petersen.

Mange unge får den gode oplevelse af, når de kommer til NExTWORK, at her står to konsulenter som gerne vil dem, og Frank Barbesgaard siger:
- Vores koncept er blandt andet at her skal de ikke presses ud i noget. Her kommer de unge ind med alle de nuancer de har i deres liv, med diagnoser og social arv. Her tager vi højde for det.

Event med virksomhederne

Hver sjette uge kommer lokale virksomhederne ind og møder de unge i øjenhøjde.

- Vi vil gerne væk fra at vi er eksperterne. De unge er selv eksperter i eget liv og deres netværk her i NExTWORK giver dem øget motivation. Vi afprøver hvor meget fællesskabet giver af motivation. Fællesskabet giver de unge meget mere end bevillinger efter paragraffer, fortæller Hannah Petersen og Frank Barbesgaard tager over og fortsætter:

- De unge udveksler erfaringer fra deres praktikker – netværket og deres indbyrdes samtaler gør dem i stand til at tackle endnu flere udfordringer. Det er en proces som tager tid.

Mange virksomheder vil gerne hjælpe de unge, men de har også brug for at de unge er stabile. Der kan være mange faktorer der gør at en ung ikke møder op en enkelt dag på praktikstedet, men Frank og Hannah oplever også, at de unge trods modgang og en rigtig dårlig dag vælger at hanke op i sig selv og tager afsted alligevel – her har man fundet noget som motiverer de unge.

- En del af arbejdsidentiteten er, at vi fortæller og viser de unge er, at alle mennesker – også hos NExTWORK, hos medarbejderne på praktikpladserne og selv chefen, bøvler med tilværelsen og livet går op og ned. Bare de er åbne, så vil de fleste arbejdsgivere gå langt for at hjælpe en, fortæller Hannah Petersen.

Frank Barbesgaard supplerer:

- Der sker noget ude på arbejdspladserne som vi ikke kan give dem her. Når en rigtig chef har givet dem en nøgle og noget arbejdstøj med logo, så kan det noget helt andet – vi repræsenterer jo systemet som prøver at stoppe motivation i dem – men ”derude” opstår der magi hvor to plus to giver fem!
- For at indgå som virksomhed i NExTWORK ved virksomhederne på forhånd, at de ikke får medarbejdere som er fuldstændig klar til at indgå i en 37 timers arbejde, men at de skal være med til at oparbejde arbejdsidentitet hos de unge!

Hos NExTWORK har man brug for virksomhederne og når de hører om NExTWORK vi de meget gerne være med. De unge lærer også at de gerne må lave fejl, for det er dem man lærer af, og flere årtier med en udbredt nulfejlskultur kan mærkes på de unge.

Her vender det på hovedet

Frank Barbesgaard forklarer:

- Match-eventet vender tingene på hovedet – her bliver den ”høje” direktør hevet ud af sin rolle og kommer ind til os for at sælge sin virksomhed til de unge, her er han kommet på udebane… mens de unge er på hjemmebane i eget hus. Allerede dagen efter bliver de unge ringet op af virksomhederne som gerne vil have dem i praktik.

- Som en af de unge sagde til os: Ved du hvad det fede er ved NExTWORK? Man er ikke bare et nummer i køen.

Døren står altid åben for de unge

Lokalerne hos NExTWORK er åben fra kl. 8 – 15.30 hver dag, her kan de unge som skulle have behov for det møde ind – og der er altid kaffe på kanden. Det hjælper nogle med at tage problemerne i opløbet når man bare kan droppe ind til en snak hvis behovet opstår og Hannah Petersen forklarer:

- Der sker også masse af gode ting hos kommunens øvrige tilbud, men noget af det jeg elsker her, er at det er gjort så enkelt. Vi kan ikke helt det samme da vi kun er Frank og mig – men til gengæld er vi superfleksible, da vi kun er to som tilpasse os en given situation. Vi kan hurtigt lave nye prioriteringer uden at skulle holde lange møder.

- Vi er ikke længere dem som fikser ting – vi er dem som understøtter at gruppen fungerer og det kan være svært når man kommer fra en anden arbejdsmetode. Men det her kan noget vi ikke kan som enkeltpersoner, uanset hvor dygtige vi er.

De gode historier

En ung begyndte i praktik hos en anlægsgartner og havde sidst i 20’erne hverken afsluttet folkeskolen eller en anden uddannelse. Her mødte kan firmaet og der var god kemi fra starten af, og selvom han aldrig havde tænkt at det var den retning kan ville, begyndte han sin praktik. Han var ikke så mødestabil men virksomheden have givet udtryk for at de var meget glade for den unge mand, da han var god til arbejde og han vidste at han ville jobbet – men de ville gerne have mere af det, og Frank Barbesgaard fortæller om en succes:

- Den unge mand havde aldrig før i sit liv oplevet at nogen havde sagt til ham at han kunne noget. Desuden havde man fra firmaet givet ham de samme opgaver som de øvrige ansatte. Han har fået tilbudt en voksenelevplads som han har taget i mod, og Hannah Petersen fortsætter:

- Man siger, at man lærer af sine fejl og det ser vi hele tiden, at mange af de unge har faldet og slået sig mange gange i deres liv. Her oplever de succeser og hver eneste lille sejr får dem til at vokse og de kan pludselig meget mere… og de er i stand til at være i det svære.

Fokus på de stærke sider

- Når de unge er ude i praktik, er en del af ”strategien” at virksomhederne er gode til at fokusere på de unges stærke sider. Det kan være at man fortæller en ung: Du er skide god til at køre gaffeltruck, bare bliv ved med det. Vi og virksomhederne oplever at de mange små succeser giver de unge et løft af selvtillid og at de flytter sig meget på kort tid, fortæller Frank Barbesgaard og Hannah tager over:

- Vi skal støtte dem tilpas meget så de tør tage det næste skridt – vi skal ikke bære dem for meget eller for lidt. Der bliver en øjebliks stilhed inden Frank Barbesgaard afslutter henvendt til avisen:

- Det vi laver, giver god energi når vi skal snakke om det og det tror vi godt du kan føle? Det er sindssygt spændende at arbejde med.

Link til tidligere artikler om NExTWORK:

http://www.oestbirk-avis.dk/nexthwork-giver-de-unge-vind-i-sejlene
http://www.oestbirk-avis.dk/nexthwork-far-unge-i-arbejde-%E2%80%93-pa-e…
http://www.oestbirk-avis.dk/karoline-er-hverdagen-normal

Kildall

smiley Følg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025