
Det ikoniske gamle savværk ved Klostermølle står som et vidnesbyrd om stedets rige historie og betydning for lokalsamfundet. Med en ny indsats fra Klostermølles Venner arbejdes der nu for at sikre stedets fremtid gennem oprettelsen af en fond, der kan eje og drive Klostermølle for kommende generationer.
Arbejdet for at sikre den offentlige adgang til Klostermølle skrider fremad. Derfor starter Klostermølles Venner nu en indsamling til stiftelse af den fond, der i fremtiden kan eje og drive Klostermølle.
Af Klostermølles Venner
Klostermølles Venner fik umiddelbart efter sin stiftelse i 2023 udsat Naturstyrelsens forestående salg af Klostermølle. Foreningen opnåede desuden forkøbsret. Siden da er der sket meget. Frivillige i foreningen passer på Klostermølle, der også fortsat huser Natur & Ungdom og deres aktiviteter for børn, unge og familier. Der har i 2024 været sommercafeer, kunstudstilling, aktivitetsdage og efterårsmarked. Alt sammen publikumssucceser forestået af frivillige. Oven i det, er der bag kulissen gang i et større arbejde med at kortlægge, hvordan fremtidens Klostermølles kan se ud. Her præsenterede bestyrelsen i foråret 2024 en forundersøgelse, der viser stedets potentiale.
”Det har i hele foreningens levetid været vigtigt for os at skabe liv på Klostermølle. Hele tiden i balanceret med stedets ånd og i tråd med stedets historie. Det synes jeg vi er lykkes med i 2024 og det forventer vi endnu mere af i 2025, ” fortæller Peter Rasmussen, formand for Klostermølles Venner.

Fortsat et spørgsmål om ejerskab
Bestyrelsen har i den forbindelse afsøgt mange muligheder, og er nu klar til at starte en indsamling til stiftelse af den fond, der i fremtiden kan eje og drive Klostermølle: Fonden Klostermølle.
”Nu er vi der, hvor vi skal have skal have nogle af de juridiske ting på plads, for at vi kan realisere vores drøm om at overtage Klostermølle. De store penge skal komme fra nogle af de nationale fonde. Det arbejde er i gang, men vi skal samtidigt have grundlaget for den fond som fremtidig skal eje og drive Klostermølle på plads,” siger Peter og forsætter: ”En sådan fond kræver en startkapital på mindst 300.000 kr. Derfor sætter vi nu gang i indsamlingen.”
Indsamlingstilladelsen er på plads og både private og virksomheder kan bidrage.
”Der vil dels blive tale om såkaldt crowdfounding (mange bække små), hvor vi vil bede medlemmer og borgere om at give et bidrag. Det vil være muligt nemt at give sit bidrag stort som lille via foreningens hjemmeside,” oplyser Peter, der også fortæller, at foreningen vil henvende sig til egnens virksomheder om bidrag. Her første tilsagn er her allerede i hus.