Bæredygtige boliger hitter i BrædstrupDe går som varmt brød. Boligerne i Brædstrups hidtil største, grønneste og mest innovative boligbyggeri. Selvom Sønderhaven først står helt færdig i slutningen af 2021, er næsten alle boliger udlejet i projektet, der udmærker sig ved bæredygtige løsninger, bofællesskab og Danmarks nok største installation med solcelletag.

Tidligere i januar blev den sidste af de 26 lejekontrakter i Sønderhavens første etape underskrevet. Med indflytning fra 1. februar.

Kun ni ud af de resterende 51 boliger i Sønderhaven er endnu ikke reserveret, selvom der først er indflytning i etape to og tre i juni og igen sidst på året. 

Populariteten er der flere forklaringer på.

-Sønderhaven har som byggeri det lange lys på. Udover kvalitet, arkitektur og moderne komfort, så har vi tænkt i bæredygtighed. I fællesskaber og grønne løsninger. Mest markant med solcelletaget, som med sine 4.654 aktive moduler, så vidt vi ved, er Danmarks største deciderede solcelletag, forklarer Peter Pørtner Voldby, der er direktør og partner i PEJA Ejendomme, som opfører Sønderhaven.

En anden forklaring er, at Sønderhaven er placeret i et område i rivende udvikling. Midt det østjyske bakkeland med grønne skove og blanke søer og alligevel bynært midt i Brædstrup, der ligger centralt mellem hastigt voksende Horsens og Silkeborg. Og i pendlerafstand til både Aarhus og Trekantsområdet. 

-Noget tyder på, at vi har ramt rigtig med de kvaliteter byggeriet, området og Brædstrup har. I hvert fald oplever vi i øjeblikket ekstraordinær stor efterspørgsel. Og at folk virkelig vælger bæredygtighed og grønne løsninger til. Både fordi det er godt for miljøet, og for deres egen pengepung, at Sønderhaven i høj grad er selvforsynende. 

-Vi havde 80 mennesker til åbent hus mellem jul og nytår, og i de sidste par uger er det virkeligt gået stærkt med udlejningen, forklarer Peter Pørtner Voldby.

Faktisk går udviklingen så stærkt, at samtlige boliger forventes reserveret inden for en kort tid.

-Hvis efterspørgslen holder ved, så er alle boliger i etape 2 og 3 reserveret, når vi når en måned frem. Det er ret vildt. Og så er det selvfølgelig fantastisk for os og for projektet, at vi allerede nu, knap et år inden vi er helt færdige, kan stå i en situation, hvor alt er udlejet i vores og byens største boligprojekt til dato, forklarer Peter Pørtner Voldby.

Tilflyttere skal give levende bymidte

Sønderhaven opføres samtidig med, at Brædstrup i de her år gennemgår en bemærkelsesværdig udvikling med flere tilflyttere, butikker og udvikling i det lokale erhvervsliv. Det er en udvikling, som Sønderhaven også kommer til at styrke. 

Sønderhavens mange nye beboere er nemlig en god blanding af lokale og tilflyttere. Det vidner om, at Brædstrup er blevet mere attraktiv. Også uden for lokalområdet.

-Vi har altid ment, at Brædstrup er fantastisk, men nu er det også gået op for folk udefra. Vi ser derfor tilflyttere fra både Svendborg, Thy, Aarhus og andre byer, som synes, det er attraktivt at bosætte sig her. På den måde kommer Sønderhaven til at give endnu et boost til den udvikling, der allerede er i gang i Brædstrup med omfattende byfornyelse og en stigning i nye tilflyttere, erhvervsfolk og turister, forklarer Peter Pørtner Voldby. 

Med de i alt 77 boliger i Sønderhaven kommer der til at bo markant flere mennesker midt i byen, så der er større grobund for detailhandel, caféer og liv centralt i byen, der har ca. 4.000 indbyggere og et stort opland på ca. 10.000.

-Der flytter et sted mellem 150 og 170 mennesker ind i Sønderhaven. Det giver bare noget mere liv og atmosfære, og samtidig får vi skabt et moderne og fleksibelt alternativ til fx singler, ældre eller mindre familier, som måske ikke har lyst til at bo i parcelhus. Og her kan vi virkelig mærke, at hele pakken omkring Sønderhaven med grønne løsninger, bynær beliggenhed og moderne kvalitetsboliger er tiltalende for mange. 

Fakta om sønderhaven

  • Sønderhaven kommer til at rumme 77 lejeboliger centralt i Brædstrup by, heraf er 26 boliger øremærket bofællesskab. Samtlige boliger i første etape er udlejet. 
  • Sønderhaven er fyldt med bæredygtige løsninger. Tagene består af solceller og anlægget er samlet set Danmarks største af sin slags. Tagfladerne har et areal på i alt 3.728 m2. Det svarer til over en halv fodboldbane eller tre store parcelhusgrunde.
  • De 4.654 aktive solcellemoduler kan producere ca. 290.000 kWh årligt. Det svarer til 180 danskeres forbrug om året. 
  • Solcelletaget bidrager til opvarmning, ventilation og strømforbrug for beboerne. Det betyder, at beboernes udgifter til forbrug bliver markant lavere end i sammenligneligt byggeri. 
  • Sønderhaven får gratis P-kælder, så der bliver et minimum af biltrafik i området, og et unikt fælleshus, som bliver samlingspunkt for fælles aktiviteter, spisning, leg osv.
  • Rundt om bygningerne i Sønderhaven bliver der anlagt særlige grønne områder med høje græsser, træer, havelignende partier og frugtlunde, som binder området naturligt sammen med Brædstrups grønne områder og parker. Samtidig bidrager de grønne områder til øget trivsel i hverdagen og biodiversitet. 
  • Sønderhaven er opført med bistand fra blandt andre Ginnerup Arkitekter, Ingeniørfirmaet VSP, Envidan, Ennogie, DEM (Dansk Energi Management) og Møller og Grønborg. 
  • Læs mere om Sønderhaven på www.sonderhaven.dk

Løbende annoncer

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Seneste video

22/09-22 Varebil udbrændt på Stigsholmvej lidt udenfor Brædstrup
22. sep 2022