Hvor kommer de selvlysende grønne frøer fra?Selvlysende grønne frøer kommer fra 3D-printeren. (foto Per Bonde)

Svaret er Horsens kommunes biblioteker!! Jonas og Emil fra Horsens Bibliotek er på Road trip til alle de øvrige biblioteker i kommunen med fortællingen om, at biblioteket er andet end støvede bøger. Det er også formidling af ny teknologi.

På Østbirk bibliotek viste de nogle af de ting, man beskæftiger sig med på Horsens biblioteks værksted. Under hele besøget stod en 3-D printer og byggede noget selvlysende grønt op, som langsomt tog form, og efter et kvarters tid kunne man begynde at se, hvad det var, der blev printet – en selvlysende grøn frø. Emil forklarede, at en selvlysende grøn frø godt nok ikke er praktisk anvendelig, men den viser, at teknologien kan bruges til at reproducere meget præcist – bl.a. viste han en slags plastik kugleleje, der var printet i et forløb med de bevægelige dele inkluderet – det virker bare. 

Udover frøprintning, var der også virtual reality og programmering af robotter på programmet. Jonas stod for den virtuelle del. Deltagerne fik et par VR-briller på, og straks træder man ind i en helt anden verden. Man bliver midtpunkt i en anden virkelighed, som VR-brillen er programmeret til at vise. Når man drejer hovedet, ændres det, man ser, ligesom verden gør i virkeligheden, tingene bevæger sig i forhold til en selv, så hvis der kommer en bold mod én, griber man pr. refleks efter den. Virtual reality vil med tiden blive en helt ny måde at formidle fortællinger og viden, siger Jonas.

Jonas er i en helt anden verden, når han er iført VR-brillerne. (foto Per Bonde)

Mellem fødderne på os kørte nogle små køretøjer rundt. Emil fortalte, at det var robotter, der kunne programmeres til at gøre forskellige ting. Det er der i princippet ikke noget nyt i, for har man kunnet kodesprog som C++, cobolt eller python, har man også kunnet kode robotter tidligere, det er bare de færreste, der kender de sprog. Det ny er, at programmeringen nu foregår ved at kombinere nogle ”blokke”, der blot skal sættes sammen, så uanset om man går i første klasse og dårligt kan læse, eller man er 94 og lidt teknologi forskrækket, kan man få robotten til at gøre det, man gerne vil.

Jonas og Emils målsætning om at vise, at biblioteker er andet end støvede bøger, lykkedes til fulde. Man er vant til, at biblioteker er tyste og afdæmpede i udfoldelserne, men det var ikke tilfældet mandag i sidste uge, hvor frøer hoppede ud af printeren, robotterne susede rundt i lokalet, og VR-deltagerne stod og fægtede med armene. Er man som læser blevet inspireret til at se og høre mere, opfordrer de to repræsentanter til, at man besøger dem på værkstedet, hvor der også er andre spændende nye teknologier man kan se, røre og bruge. 

pebo

pebo

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Østbirk Kirke
29. maj 2024