Ladestik i sommerhusene er det nye sortEfterspørgslen på lademuligheder fra de tyske turister vil sandsynligvis blive øget markant inden for nærmeste fremtid. Foto: PR.

I de østjyske sommerhusområder stiger efterspørgslen på ladestandere til elbiler – det oplever de hos VS Automatic i Horsens. For mange elbilister er muligheden for at oplade bilen på matriklen et ufravigeligt krav.

Der er fuldt tryk på sommerhusene i Østjylland. Mange udlejere melder udsolgt, og ifølge tal fra Danmarks Statistik blev der i andet, tredje og fjerde kvartal i 2020 solgt 66 procent flere sommerhuse i Region Midtjylland end i samme periode året før. Og med et stigende salg af elbiler er adgangen til at kunne få ladet bilen op blevet et konkurrenceparameter, man som udlejer må forholde sig til i det danske sommerland.

– Der er sket en stor ændring i, hvordan vi bruger vores sommerhuse, og hvad der skal være af installationer. Her ser vi, at flere er begyndt at få installeret elbilladere. Over de seneste ti år er stabilt WiFi blevet et afgørende krav for langt de fleste gæster, og nu ser vi, at rigtig mange gæster fravælger sommerhuse, hvor det ikke er muligt at få ladet elbilen op på stedet, siger Poul Fejer Christiansen, der er vicedirektør i Feriehusudlejernes Brancheforening.

Efterspørgsel på himmelfart

Under coronapandemien har der ifølge Feriehusudlejernes Brancheforening været ekstra mange mennesker i sommerhusområderne. Det skyldes især, at mange af de ejere, som ikke udlejer deres sommerhuse, har været der mere end normalt, hvilket har skabt en ekstra stor belastning på de lokale elnet.

Hos VS Automatic i Horsens, der er specialiseret i at etablere ladestandere til elbiler, genkender man tydeligt den stigende efterspørgsel på lademuligheder til elbiler i sommerlandet.

– Vi er ude og installere rigtig mange ladestandere til elbiler i områdets mange sommerhuse i øjeblikket, og efterspørgslen har aldrig været større. Det er godt for den grønne omstilling, og også for sikkerheden, for hvis man som elbilist ikke har en ordentlig lademulighed, vælger man måske at bruge en almindelig stikkontakt, og det kan være farligt, fortæller Thomas Worsøe, der er elektriker hos VS Automatic i Horsens.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i første kvartal i år blev solgt 95 procent flere sommerhuse end i samme periode sidste år. Foto: PR.

Tyskerne kommer

I Norge blev der allerede sidste år solgt flere elbiler end konventionelle biler, mens vi i Danmark fortsat halter betydeligt efter vores nordlige nabo målt på andelen af elbiler. Efterspørgslen på lademuligheder fra de tyske turister vil sandsynligvis også blive øget markant inden for nærmeste fremtid.

– I dag er det især turister fra Norge, hvor en langt større del af befolkningen kører på el, der stiller krav til opladestandere, men inden længe følger de mange tyske bilturister efter. De kører som regel i nyere biler end danskerne – ikke mindst dem der kører på bilferie, fordi de prioriterer det. Behovet bliver kun større fremover, og vi er et langt bedre turistmål, hvis det udbygges, siger Poul Fejer Christiansen.

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Østbirk Kirke
29. maj 2024