
Hos Vejle & Omegns Biavlerforening var der travlhed – ikke med bier, men med smagsprøver. Honning i alle gyldne nuancer blev studeret og diskuteret med stor alvor og sødme i stemmen. (Foto Arendina Post de Jong)
HATTING - Ingen store maskiner eller staldvandringer i år – men til gengæld blev ganen forkælet med alt fra spegepølse og lam til honning og vin. På Bygholm Landbrugsskole var der lørdag dømt påskemarked med hyggelig stemning og snakke over bordet.
Af Jørn Kildall. Foto Arendina Post de Jong
Det var en lidt mindre udgave af det ellers traditionsrige “Smagen af Landbrug”, der fandt sted lørdag den 5. april på Bygholm Landbrugsskole. Kun otte stande. Ingen traktor. Ingen gummistøvletur til stalden. Men duften, smagen og hyggen – den var der skam stadig.
Og hvis nogen havde frygtet, at det ville blive for stille uden de store maskiner, ja, så blev de hurtigt modbevist. For inde i skolens kantine, hvor bordene stod dækket med ternede duge og velplacerede smagsprøver, summede det af liv og lokal snak.

Der blev skåret gavmilde skiver – og man skulle være hurtig, hvis man ville smage den gode spegepølse, før tallerkenen igen var tom. Bygholms eget køkken havde virkelig haft gang i røgovnen. (Foto Arendina Post de Jong)
Madglæde på fliser og folk med forkærlighed for fåreskind
Køkkenet på Bygholm havde fundet det store smil frem – og måske også det store saltkar – for der blev delt rigeligt ud af spegepølser, bacon og alt det andet, som kræver kærlighed og tid. Man kunne ikke gå mange meter uden at få stukket en smagsprøve i hånden – og pludselig stod man med fire tandstikker i hånden og kunne ikke huske, hvilken der var hvad.
Henriksen Frugt var på pletten med sprøde pærer og æbler, der stadig havde duggen fra kassen i sig. Og hos Engholm Dorset gik det hele lidt mere i uld og æg – og ja, lam. Både i spiseklar og garnet version.

(Foto Arendina Post de Jong)
Vinglas, viskestykker og venlige vink
Måske årets mest farverige bod var den fra Blindes Arbejde i Horsens, hvor du kunne få alt fra en ny opvaskebørste til et viskestykke, der næsten var for pænt til køkkenbrug. Et par besøgende blev set stå og nusse et skærebræt lidt længere, end hvad der er almindeligt, men hey – træ skal mærkes!
Og vin var der naturligvis også. Flasker i rækker, glas i hænder – og lidt vaklende skridt i takt med smagsprøverne. Men stemningen? Den var præcis som den skulle være: let, glad og med strejf af forår i hver slurk.

(Foto Arendina Post de Jong)
Honning, snak og gamle kendinge
Vejle & Omegns Biavlerforening havde medbragt gyldne glas med forskellige nuancer, fra helt lys lindeblomst til mørk lyng. Og ja, der var forklaringer med, hvis man spurgte – men ellers var det bare med at dyppe rugbrødet og nyde, at bierne havde lavet benarbejdet.
Antons Saft var også med igen – og selvom det ikke er første gang, hans safter er med, så er det stadig lige populært at få et glas af hans rabarberdrik med det lille skumlag i toppen.

(Foto Arendina Post de Jong)
Et lille marked med stort hjerte
Der blev måske ikke sat publikumsrekord, og nogle savnede at klappe en kalv. Men flere bemærkede, at det lille format gav mere tid til at tale sammen. At man kunne høre sig selv tænke – og høre den anden grine.
Som en besøgende sagde det: “Det er jo lidt som en landsbyfest uden hoppeborg – og det kan faktisk noget!”