Så er det tid til æblerov!Hvor mange kan huske at de gik på æblerov i deres barn- og ungdom? Der er sikkert mange som mindes tilbage til efteråret og de mange modne frugter og den helt særlige duft fra havernes frugttræer.

Jeg voksede op i det vestlige Aarhus i et kvarter der indtil 1920 havde været en kæmpe frugtplantage med æble-, pære og blommetræer. Efter at det hele blev udstykket til patriciervillaer for omkring 100 år siden, lod man store dele af træerne stå når man byggede de mange huse.

Min barndomshave var fyldt med frugttræer, hyldebær, rabarber, stikkel- og solbær. Som om vi ikke havde nok i vores egen have? Nej, nej, naboens frugttræer var altid meget mere spændende og vi knægte og de vildeste af pigerne, sneg os gennem hække og læhegn i læ af de man vilde haver i kvarteret. Når vi var fremme, gerne i skumringstiden, begyndte vi på det vi har kommet for… at fylde vores maver med efterårets skønneste frugt. I vores striktrøjer kunne vi vippe det nederste stykke op og lave en pose hvor vi kunne fragte endnu mere frugt med os hjem i sikkerhed.

Kun få gange blev vi opdaget i vores ugerning og alle unger flygtede, skrigende og grinende ud af haven og som vilde dur på flugt, kom vi altid hjem via en masse haver. Her kunne vi forpustet og grinende sidde og nyde de ”forbudte” frugter. Den eneste straf vi med garanti fik hvert efterår, var frugtens lettere afførende virkning – men vi havde det sjovt i barndommen frugthaver. Alle i kvarteret vidste hvem ”frugttyvene” var og de spillede med på legen, som de sandsynligvis selv have leget i deres egen barndom.

Hvis du ikke vil på rov!

Hvis du ikke ønsker at gå på ”ulovlig” æblerov, har Frugtplantagen i Brigsted åbent for selvpluk lørdag 19. september og søndag 20. september. De har åbent i tidsrummet klokken 10 – 15 og de har blandt andet Cox Orange, Ingrid Maria og Gråsten æbler. De smager med garanti af efterår og barndommens æblerov. Fordelen denne gang er, at man ikke bliver jagtet ud af naboens have.

Frugtplantagen ligger på Vorsøvej 28 i Brigsted ved Søvind.

Kildall

Følg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook

Lignende artikler

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Seneste video

Tåning jazz 2018
01. aug 2021