Udstilling i Gedved om 100 året for Genforeningen



Kong Christian 10. rider over grænsen den 10. juli 1920

Fra den 15. juni 1920 var Sønderjylland under dansk suverænitet, og i dagene 10. og 11. juli 1920 blev Genforeningen markeret gennem kong Christian X’s indtog i Sønderjylland og den store folkefest på Dybbøl Banke.

Den synske Aabenraa kvinde Jomfru Fanny havde i et syn set en konge komme ridende ind i landsdelen på en hvid hest, når Sønderjylland ikke længere var tysk. Den spådom gik i opfyldelse, dengang Kong Christian X på den hvide hest red over grænsen den 10. juli 1920.

I anledning af 100 året for Genforeningen havde Gedved Egnsarkiv planlagt at åbne en udstilling om Genforeningen umiddelbart efter, at seminarielektor Jørn Buch på Egnshistorisk Forenings generalforsamling den 26.2.2020 havde holdt et levende og interessefangende foredrag om Genforeningen i 1920, men på grund af Covid-19 blev udstillingen udsat til i år.

Udstillingens 30 plancher fortæller historien om Genforeningen af Sønderjylland med Danmark i 1920 og opbakningen i lokalområdet, herunder opsætningen af genforeningssten. Og myten om den hvide hest, der bar Kong Christian X over grænsen, bliver afmystificeret.

Genforeningsstenen på Vestbirk Højskole.
Omkring 100 højskoleelever trækker stenen ad vejen mod Vestbirk.
Lederen af transporten, gymnastiklærer Kristian Hansen, står ovenpå stenen.
Ved hjælp af en fløjte styrede han de mange ”hestekræfter”.
Der blev løbende udlagt træbrædder, så hjulene ikke beskadigede vejen.

25 indrammede unikke minivalgplakater fra folkeafstemningen i 1920 kan ses udstillingen.

Genforeningen blev muliggjort af Tysklands nederlag i første verdenskrig. Der blev efterfølgende afholdt folkeafstemningerne i grænseegnene om, hvor den dansk-tyske grænse fremover skulle gå. Resultatet af afstemningen i 1920 blev en deling af Slesvig med den grænse, som vi stadig har i dag. 

Genforeningen er den enkeltstående begivenhed i danmarkshistorien, som der er rejst flest mindesmærker over. Fra 1920 til 1938 blev der rejst 561 genforeningssten over hele landet, og over halvdelen i 1920. Disse hundredvis af mindesten viser den brede folkelige forankring, som genforeningen havde i 1920.

I lokalområdet blev der rejst genforeningssten i Vestbirk, Kattrup, Åes og Søvind. På udstillingen får man fortalt stenenes historie og kan se, hvordan stenene, som vejer 6 -8 tons, blev kørt fra marken til den blivende plads inde i byen, hvor de fik påført en indskrift relateret til Genforeningen.

Udstillingen er åben i Gedved Egnsarkivs åbningstid hver mandag 13 – 17.30 og starter den 9. maj 2022 i forbindelse med Egnshistorisk Forenings tur til Sønderjylland 21.maj 2022.

Det er gratis at besøge udstillingen og alle er velkomne.

Genforeningsstenen i Kattrup. Stenen står overfor ejendommen på Gl. Kattrupvej nr. 42 i Kattrup, 8732 Hovedgård.
Stenen vejer 8 tons.
Indskriften er som følger:
1920
Kom i Hu
at Led blev hængt
Glem ej dem
blev udestængt!
og de tro’de at Hjertebaand kan briste

Lignende artikler

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024