Vanvidsbilist fik skærpet straf for at bringe andres liv i fare(arkivfoto)

En 29-årig mand er blevet idømt et år og fire måneders fængsel og otte års frakendelse af førerretten for vanvidskørsel, hvor han undervejs bragte fire personers liv i fare.

I sidste uge blev der afsagt dom i den første sag om vanvidskørsel i Østjyllands politikreds efter strafskærpelserne trådte i kraft den 1. marts 2021. Den tiltalte var en 29-årig mand fra Aarhus, der den 27. marts i spirituspåvirket tilstand kørte ind ad Viborgvej i Aarhus i en leaset Porsche med en hastighed på mellem 150 og 210 km/t.

Politiet modtog om aftenen den 27. marts flere anmeldelser om, at en Porsche kørte vanvittigt i området ved Thorvaldsensgade i Aarhus, hvor føreren blandt andet lavede en overhaling over dobbelt optrukne linjer, hvorefter han kørte frem for rødt lys i krydset ved Vestergade.

Satte fire personers liv på spil

En patrulje fik senere kontakt til bilen på Viborgvej, men føreren havde tydeligvis ingen intentioner om at standse, da betjentene gjorde tegn til det. I stedet satte han farten op og kørte igen over for rødt lys. Han overhalede flere biler og mistede på et tidspunkt herredømmet over bilen, hvorefter han havnede i den forkerte kørselsretning på Viborgvej på vej ind mod byen, så en modkørende bilist måtte undvige for at undgå sammenstød.

Føreren foretog også flere overhalinger indenom, kørte tværs over vognbaner og to gange mere over for rødt, hvor han den ene gang var tæt på at ramme en cyklist. Kort efter var to kvindelige fodgængere tæt på at blive kørt ned, da bilisten svingede ind lige foran dem i forbindelse med, at han kørte bilen ned i en parkeringskælder ved Ceres Byen, hvor politiet fandt den efterladt.

Betjentene henvendte sig herefter på en nærliggende adresse, hvor den 29-årige mand og han kæreste befandt sig. Her oplyste de, at det var kæresten, der havde kørt bilen. Det betød, at den 29-årige mand også er blevet dømt for at have givet urigtige oplysninger til politiet.

Tidligere sigtet for lignende kørsel

Den 29-årige mand blev desuden dømt for et tidligere forhold, hvor han den 1. maj 2020 blev sigtet for at køre spirituskørsel, køre frem for rødt lys og for ikke at efterkomme politiets anvisninger, da han blev standset i en anden bil på Silkeborgvej i Aarhus. Dengang blev hans promille målt til over 2,0, og han fik derfor midlertidigt inddraget førerretten.

Episoden 27. marts endte med, at den 29-årige mand blev varetægtsfængslet. Det han har været siden, og han blev også fortsat fængslet efter dommen, der altså lød på et år og fire måneders fængsel og otte års frakendelse af førerretten.

”Denne sag er speciel, fordi de skærpede straffe for overtrædelse af straffeloven var trådt i kraft på gerningstidspunktet, men skærpelserne i færdselsloven var ikke. Jeg er tilfreds med strafudmålingen, som afspejler, at der virkelig har været tale om livsfare, ikke mindst for cyklisten, som var en brøkdel af et sekund fra at blive ramt af en bil, der kørte 180 km/t,” siger anklager Iben Holm.

Den 29-årige mand tog betænkningstid i forhold til en eventuel anke af dommen. Da episoden fandt sted før 31. marts, har han ikke fået konfiskeret sin bil efter de nye regler.

Politi

Løbende annoncer

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Seneste video

Tåning jazz 2018
01. aug 2021