
ÆÆ Bruno Vestergaard Christensen (privatfoto)
Midt i verdens store tumult værdsætter vi den tryghed og ro, vi bedst finder sammen med andre. Det gælder også for brødrene i Logen Vitus i Den Danske Druideorden, som nu har været en selvstændig loge gennem 50 år i Horsens og inviterer flere til at være med i fællesskabet.
Den 2. september 2022 er det 50 år siden Den Danske Druideorden kom til Horsens, Logen Vitus kan herved fejre sit 50-års jubilæum i byen.
Logen Vitus blev startet på initiativ af en gruppe mænd fra Logen Jotar i Aarhus og blev den 9. loge i Den Danske Druideorden og den 3. loge i provinsen.
Begivenheden fandt sted i Håndværkerforeningens bygning i Horsens i overværelse af en broderskare, der indtil trængsel besatte alle de til rådighed værende siddepladser. Lørdag den 2. september 1972 ikke alene dannede rammen om et godt og smukt resultat af jysk flid og ildhu i arbejdet for druidismens sag og fremgang i hovedlandet, men satte samtidig en solid milepæl i druidismens historie i Danmark.
Dagen fejres lørdag den 3. september 2022 med en Højtidsloge, i vores lokaler i Kildegade, og efterfølgende aftenfest.
Druidelogerne har stor berettigelse
Det er ikke uden årsag, at Den Danske Druideorden i 2021 kunne fejre sit 100-års jubilæum.
- Vi er mange mænd, som nyder godt af at være med i et stærkt fællesskab med fokus på livskvalitet for såvel os selv som vores omgangskreds, siger logens leder Bruno Vestergaard Christensen.
Siden er der dannet druideloger rundt i Danmark, så broderskabet nu har omkring 300 brødre i 10 loger, der trives i bedste velgående.
Mænd har også brug for fællesskab
Tidens debat handler meget om, hvordan mænd behandler kvinder. Men ikke ret meget om, hvordan mænd behandler hinanden – og hjælper hinanden til at få endnu mere ud af livet.
- I druidelogerne har vi et berigende fællesskab med dyb mening, hvor det vigtigste er, at vi får noget med hjem både til i dag og i morgen, forklarer Bruno Vestergaard Christensen.
- Ved fælles hjælp bliver brødrene også klogere på sig selv og hinanden. På den måde får jeg meget ud af at være med, fastslår han.
Broderskaren i en Druideloge er generel en afspejling af samfundet. Mange forskellige erhverv er repræsenteret, så der er stor mulighed for netværk.
Logen vil altid prioritere familien og arbejde, hvis det kommer på tværs af møder i logen. Indlæg fra brødre under det rituelle møde, eller under brodermåltidet, er en god måde for et bredere kendskab, til den enkelte bror.

Døren til logelokalet (privatfoto)
Hverdagen efterlades på knagerækken
Brødrene mødes i egne lokaler, i Kildegade i Horsens, to gange månedligt og besøger desuden hinandens loger i ind- og udland.
- Alle mennesker føler ind i mellem trang til at træde på bremsen og tænke lidt dybere over livet. Især i travle hverdage, hvor alt muligt skal passes, påpeger Bruno Vestergaard Christensen.
Intet hemmeligt
Under den rituelle del af logemøderne slapper brødrene helt af fra hverdagen og kommer tættere på sig selv og hinanden via ritualerne i kombination med blandt andet musik og lys.
- Det er ikke fordi der sker noget hemmeligt, under den rituelle del af møderne, vi taler bare ikke med udenforstående om hvad der sker under den rituelle del, pointerer han.
Efter den rituelle del spiser vi sammen, hygger os og danner sociale relationer, uddyber han. Nogle gange hvert år deltager familierne også i arrangementer.
- Det er vigtigt ind i mellem at efterlade hverdagen på knagerækken, fastslår han.
Brødrene holder ved i mange år
Man kan ikke bare lige træde ind ad døren og blive optaget i Den Danske Druideorden og Logen Vitus.
- Vi gør meget ud af at se hinanden an i snakke, som er fortrolige, pointerer Bruno Vestergaard Christensen. Når først begge parter er indstillet på at ville hinanden, sker optagelsen via ritualerne.
Langt de fleste er med os i en lang årrække, og oftest indtil helbredet ikke rækker til det mere, eller man går bort, siger han.

Efterlogen (privatfoto)