50.000 kvm stort spisekammer til insekter i Bygholm Bakker



Valmuer, kornblomster og klinte vil til foråret skyde op på et stort areal i Bygholm Bakker.

Beboerne i den nye bydel Bygholm Bakker - og alle andre, der vil ud og opleve det - kan glæde sig til, at der til foråret vil vokse farverige blomster op på et stort areal i boligområdet.

Det samme kan insekterne, som på arealet får masser af nektar og pollen at mæske sig i, når det store spisekammer vokser op.

Et 50.000 kvm stort areal øst for boligområdet er nemlig udlagt til vild natur. På de 37.000 kvm har Horsens Kommune sået en blanding af danske vildengs-blomster, og på de øvrige kvm får græs, urter og blomster lov til at vokse vildt. Sammenlagt giver det 50.000 kvm, hvor biodiversiteten sikres gode vilkår.

- Vi arbejder på både små og store projekter, der skal give bedre vilkår for vores planter og insekter. Arealet i Bygholm Bakker er et af de store biodiversitetsprojekter, og det er selvfølgelig godt, når vi kan inddrage store sammenhængende områder til formålet. Arealet i Bygholm Bakker ligger tæt på sø og skov, og det giver både mad og boliger til insekterne, som dermed har rigtig gode levevilkår, forklarer Malene Steen Simonsen, projektleder for biodiversitet i Horsens Kommune.

Arealet i Bygholm Bakker er ét af flere områder i Horsens Kommune, som forligspartierne bag Budget 2022 har udpeget til at skabe bedre vilkår for biodiversiteten. Projektet indgår desuden i Horsens Kommunes ambition om at blive Danmarks Vildeste Kommune.

Vil udvikle sig over tid

På det 37.000 kvm store areal, hvor der er sået vildengs-blomster, kan man glæde sig til at se bl.a. valmuer, kornblomster og klinte blomstre det første år. Året efter vil bl.a. også kællingetand blomstre i området. På det resterende 13.000 kvm vilde areal vil der kun blive slået græs 1-2 gange om året. Igennem og mellem områderne er der stier, så det er muligt at gå rundt i området.

- Udover at det er til gavn for blomster og insekter, håber vi, at beboere i området og andre, der vil gå tur i området, vil nyde det og synes, det er spændende at følge med i det vilde og farverige område, som vil udvikle sig over tid. I de områder, hvor vi arbejder med vild natur, skaber vi en modsætning til de grønne græsplæner, vi har fremelsket mange steder, men hvor der ikke er føde til insekterne, siger Malene Steen Simonsen.

Valmuer, kornblomster og klinte vil til foråret skyde op på et stort areal i Bygholm Bakker. Kort: Horsens Kommune

Beboere har lavet vild oase

Ifølge hende er området i Bygholm Bakker godt egnet til biodiversitet, fordi jorden i området indeholder en del sand frem for ler, og som udgangspunkt derfor er mere næringsfattig. Det giver gode vilkår for de urter og blomster, der tiltrækker masser af insekter.

Også blandt beboerne i området er der fokus på biodiversitet. Omkring et regnvandsbassin har Grundejerforeningen Normanns Have sået blomsterfrø, som også vil give insekterne en vild oase.

- Vi vil jo rigtig gerne have masser af private på banen også, så det er dejligt, når grundejerforeninger eller andre henvender sig til os for at få råd og vejledning, og det hjælper vi rigtig gerne med, siger Malene Steen Simonsen.

www.vildmedhorsens.dk er der masser af inspiration at hente for både private, erhvervsdrivende og foreninger, der gerne vil gavne biodiversiteten. På hjemmesiden kan man også finde kontaktoplysninger på 11 frivillige biodiversitets-ambassadører, som står klar til at hjælpe med råd og vejledning.

Desuden ligger der et digitalt kort, hvor borgere, virksomheder og foreninger kan registrere sine egne tiltag. Afhængig af det enkelte projekt får man en score, som enten er vild, vildere eller vildest.

Horsens Kommune

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024