60+ er vilde med at bo i tryghedsboligerBeboer Helle Eriksen sætter stor pris på, at Line Bohn Kjeldgaard kigger forbi til en snak og et grin.

Venskaber opstår, når social aktivitetsvært hjælper med at skabe relationer mellem beboerne.

Et helt særligt fællesskab er opstået mellem beboerne på Højvangsgården i Egebjerg ved Horsens. Beboerne bor godt nok i deres i eget rækkehus med en lille have til, men de mødes på kryds og tværs til forskellige arrangementer og hjælper hinanden ved behov. De har nemlig deres helt egen sociale aktivitetsvært, Line Bohn Kjeldgaard, som sørger for, at fælles aktiviteter og arrangementer en vigtig del af sammenholdet mellem beboerne.

Knytter relationer

Line Bohn Kjeldgaard er ansat på deltid af Horsens Kommune til at hygge om beboerne, skabe relationer på tværs, og sætte aktiviteter i gang i områdets fælleshus i samarbejde med beboernes egen bestyrelse og aktivitetsudvalg.

- Line er guld værd for det her sted. Man kan altid høre, når hun kommer og høre hendes glade latter. Det er bare så skønt og det smitter. Hun skaber glæde og fællesskab. Line henter og samler folk. Det er sundt for vores psyke. Vi bliver mere åbne af det og kommer hinanden ved, fortæller beboer Annemette Hjorth.
Højvangsgården består af 32 nybyggede, ældrevenlige rækkehuse - såkaldte tryghedsboliger. Boligerne udlejes gennem boligforeningen Bolig Horsens, og alle, der er fyldt 60 år, kan ansøge om en bolig.

Beboerne glæder sig til sommerens gillaftener på terrassen ved fælleshuset.

Plads til alle

Beboerne spiser sammen og mødes til højtider, aktiviteter, musik og sang, når Corona-situationen tillader det. Det tætte fællesskab på Højvangsgården giver tryghed og en mulighed for også at inkludere beboere, der har svært ved at indgå i sociale sammenhænge.

- Min fornemste opgave er at hjælpe med at få idéer til at vokse og få beboerne til at tage ejerskab på de præmisser, de hver især kommer med. De, der har mange ressourcer, hjælper de, der ikke har. Jeg hjælper dem med at komme i kontakt med hinanden, siger Line Bohn Kjeldgaard.

Beboerne glæder sig til, at fælleshuset nu atter kan summe af liv og aktiviteter som nørkeklub, fællessang, gåture, kortspil, mandeaften, pigeaften og grill-hygge på terrassen. Det er godt for livskvaliteten.

- Aktiviteter får beboerne til at føle sig trygge i hinandens selskab, og giver mulighed for at inkludere de beboere, som normalt kan have vanskeligt ved at komme ud at møde andre. Når beboerne mødes på kryds og tværs til fælles oplevelser, som knytter dem sammen, bliver der hygget og grinet med hinanden, og relationer opstår, siger områdeleder i Horsens Kommune Anne Marie Würgler Hansen.

Helle: Det er vigtigt at få vekslet nogle ord i løbet af en dag

En af beboerne, Helle Eriksen, er 67 år. Hun sidder i kørestol og vil rigtig gerne møde andre, men er nok ikke selv så god til at komme af sted.

Helle har boet alene siden hun mistede sin mand - de seneste 2 år i rækkehuset på Højvangsgården. Hun er glad for at være blevet en del af et fællesskab, og hun forsøger at sætte sig op til også at deltage i aktiviteter i fælleshuset med hjælp fra den sociale aktivitetsvært.

- Det er vigtigt, at man lige får vekslet nogle ord i løbet af en dag. Det var ikke sjovt, da jeg sad alene i et stort hus alene med en dårlig ryg, så jeg ikke kunne komme ud. Nu hvor jeg bor her, betyder det rigtig meget for mig, at Line stikker hovedet ind og hører, hvordan jeg har det. Naboen kigger også ind.

Et godt sted at bo, når man bliver ældre

Også de pårørende er glade for, at deres familiemedlemmer bor et sted med aktiviteter og gode naboer.

- Jeg synes, det giver 100% mening, at ældre kan bo i tryghedsboliger og at der er en person ansat, som samler og skaber nærvær og tryghed. Vi kunne helt klart også godt se os selv bo sådan, når vi bliver ældre..." - Pårørende til tidligere beboer på Højvangsgården.

Vedhæftet findes en portrætserie om beboerne på Højvangsgården 'Det gode liv' . Tekst og billeder må gerne anvendes af pressen. Flere billeder kan fås ved henvendelse.


Fakta om beboerne

  • Første kvartal 2021 bor der 53 seniorer på Højvangsgården fordelt på 32 boliger.
  • Der er 21 ægtepar og 11 enlige.
  • 30 kvinder og 23 mænd.
  • Beboernes gennemsnitsalder er 75 år.
Horsens Kommune

Løbende annoncer

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Seneste video

Tåning jazz 2018
01. aug 2021