Besøg en arkæologisk udgravning: sådan boede jernaldermennesket i Egebjerg



Foto: Arkæologer på udgravning i det nordlige Egebjerg 2024, Horsens Museum

EGEBJERG - Den 4. april 2024 kan interesserede plante gummistøvlerne lige midt i historien for 2.000 år siden, når Horsens Museum viser rundt på en udgravning i Egebjerg.

Af Horsens Museum

Torsdag den 4. april er der mulighed for at få et unikt indblik i arkæologernes arbejde i felten, når Horsens Museum inviterer inden for på et udgravningsfelt til arrangementet 'Åben Udgravning'.

Her kan man bogstavelig talt få mulighed for at stå oven på flere årtusinders historie - lige dér, hvor den har fundet sted. To gange på en eftermiddag står arkæologerne klar på udgravningen til at vise rundt og fortælle om arbejdet med at undersøge og registrere fortidsminder.

Egebjerg var også dengang et populært sted at bo

Egebjerg-områdets historie og betydning for mere end 2.000 år siden er omdrejningspunktet denne eftermiddag - et område domineret af jernalderbebyggelse. Hvordan boede jernaldermennesket i Egebjerg, og hvad levede de af? Valgte de at bosætte sig her af de samme årsager, som vi gør i dag? Hør, hvad arkæologerne indtil videre har fået svar på om dem, der boede her før os.

- Allerede i jernalderen for godt 2.000 år siden var det attraktivt at bo i Egebjerg. Det ved vi fra de mange udgravninger, her er blevet foretaget gennem en længere årrække. Og det er også tydeligt i denne udgravning. Man boede dengang ikke helt så tæt, som man gør i dag, og de første egentlige landsbyer var først ved at opstå, men udgravningerne har givet et nyt og spændende billede af datidens Egebjerg, som samtidig var en del af noget meget større, fortæller arkæolog Per Borup.
 

Foto: Lerkar fundet på udgravning i Egebjerg 2024, Horsens Museum

Store lerkar er blandt fundene

Arkæologerne medbringer til dagen et udvalg af keramikfund fra udgravningsområdet. Blandt andet er to store lerkar fundet dette forår.

- Lerkarrene markerer noget af det tidligste, vi har fat i på udgravningen her. De er særlige på grund af deres form - store i omfanget men med en karakteristisk lille bund. I bunden kan vi se brændt ler, hvilket tyder på, at der sandsynligvis har været en varmepåvirkning. Måske som en opvarmningskilde. Det er noget af det, vi skal have undersøgt nærmere, fortæller arkæolog Annamaya Mogensen.

Arrangementet 'Åben Udgravning' foregår torsdag den 4. april 2024 kl. 15.30 og igen kl. 16.30 ved Egebjerggård, Skanderborgvej 196. Hver rundvisning varer ca. 45 minutter. Arrangementet er for alle og gratis uden tilmelding. Medbring fodtøj, der egner sig til en tur rundt i udgravningsfeltet.
 

Horsens Museum

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024