Butikstyveri i SuperBrugsen Østbirk er en stigende udfordring(Computer genereret illustration)

Butikstyveri stiger markant i Coops butikker og andre dagligvarekæder. SuperBrugsen Østbirks uddeler, Kenneth Jespersen, afslører alarmerende tendenser og omfattende sikkerhedsforanstaltninger for at bekæmpe denne voksende udfordring, der spænder fra småtyveri til organiseret kriminalitet.

Af Jørn Kildall

Uddeler Kenneth Jespersen, med 26 års erfaring, har aldrig set en sådan stigning i butikstyverier. "Jeg har været uddeler i 26 år, og jeg kan ikke erindre, at det har været så vildt og tovligt, som det er lige nu," siger Jespersen. Fra almindelige kunder til organiserede kriminelle grupper, tyverier spænder bredt og påvirker alle butiksniveauer.

Sikkerhedstiltag intensiveres

For at bekæmpe tyverier, har SuperBrugsen Østbirk indført strenge sikkerhedsforanstaltninger. "Vores spiritus er lukket ind i et glasbur. Vores dyre vine er lukket ind bag støbejernslåger. Og vores sidste skud på stammen, det er, at alt vores dyre oksekød er låst ind i et glasbur," forklarer Jespersen. Disse tiltag, selvom nødvendige, skaber udfordringer og begrænsninger for kunderne.

Konsekvenser for forretningen

Tyveriernes økonomiske påvirkning er signifikant; hver stjålen vare øger prisen på andre produkter. Jespersen påpeger: "Hver gang, der bliver stjålet for 100 kroner, så skal de 100 kroner i løbet af et år, skaffes på andre varer for at vi kan få den indtjening."

Tyveriets forandring

Tidligere var tyverier ofte begrænset til alkoholiske varer. Nu udvides spektret til basale fødevarer som frysepizzaer og specielle ingredienser. Jespersen bemærker: "Nu er det der bliver stjålet madvarer, for eksempel frysepizzaer og melblandinger, der er dyre eller særlige ingredienser, der skal bruges i en opskrift."

Udfordringer i selvbetjening

Misbrug af 'Scan og Betal' er blevet et betydeligt problem. Jespersen deler en sag: "Vi har selv lige haft en sag for nylig med en, ja, vi kalder det jo en kunde, en tidligere kunde, som har snydt og bedraget med Scan og Betal."

Taskforce mod kriminalitet

Coop har etableret en taskforce mod kriminalitet. "Vi har fundet de bedste hoveder fra intern revision, plus man har ansat en fra politiet," siger Jespersen om indsatsen.

Sammenligning med andre kæder

Denne tendens med stigende butikstyverier er ikke unik for Coop; andre dagligvarekæder oplever lignende udfordringer. Jespersen nævner, at deres konkurrenter også tager drastiske skridt, såsom at fjerne låg fra instant kaffe. Som gør varen usælgelig på sortbørsen.

Fremtiden for butikssikkerhed

Med stigende tyverier overvejer SuperBrugsen Østbirk at genindføre detektiver. "Så det er også en mulighed i Østbirk," siger Jespersen, afspejlende behovet for strengere overvågning.
 

Lignende artikler

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Østbirk Kirke
29. maj 2024