Den sidste bonde: En epoke er slutKan du huske tv-udsendelsen om Børge Jørgensen – Den Sidste Bonde – som pløjede sine marker ved Østbirk med hestene spændt foran ploven? Husmandsstedet er er nu revet ned for at give plads til en nyere bolig.

I DR’s tv-udsendelse Den Sidste Bonde fra 2000 møder vi Børge Jørgensen som var 72 år på det tidspunkt. Udsendelsen viste Børge og Aase Jørgensen som drev husmandsstedet som man havde gjort det i 1950-erne. Grunden var at Børge aldrig havde brudt sig om at sidde på en traktor – eller om EU-tilskud for den sags skyld. Alt foregik på næsten samme måde som før landbruget blev moderniseret i forbindelse med Marshall-hjælpen fra USA.

Den lokale entreprenør i Østbirk og Brædstrup Jens Jørgensen er søn af Børge og Aase. Det er også Jens som har stået for nedrivningen af sit barndomshjem og som Jens Jørgensen fortæller: ”En epoke er slut”.

Efter tv-udsendelsen lavede journalisten bag TV-udsendelsen Jørgen Kaarup Jensen også en storslået fotobog om Børge og Aase.

Børge Jørgensen døde i 2014 og Aase Jørgensen døde i sommeren 2019.

Hvis man ønsker et gensyn med DR’s udsendelse Den Sidste Bonde kan den findes i deres udsendelsesarkiv: https://www.dr.dk/bonanza/serie/193/dokumentar/26952/den-sidste-bonde

En hyldest til husmandslivet

Børges og Aases sidste år som husmandsfamilie i fotobog af Jørgen Kaarup Jensen.

I en storslået fotobog, "Børges og Aases sidste år som husmandsfamilie", fortælles historien om Børge Jørgensen og hans hustru Aase, der i et halvt århundrede drev et landbrug, som mange forlod i 1950'erne. Bogen hylder deres livsstil, hvor de dyrkede mest muligt selv og undgik gældsfælden ved at bruge så få penge som muligt.

Læs om Børges beslutning om at afvise traktorer og EU-tilskud, og hvordan de 75 høns på ejendommen gav nok indkomst til at dække udgifterne hos købmanden. Bogen fortæller også om Børges største investering i landbrugsmaskiner, som kun kostede 100 kr.

Børge, Aase og deres seks børn levede af deres beskedne dyrehold med ti køer, høns, et par grisesøer og 18 tønder land. De praktiserede det, vi i dag ville kalde "simple living", længe før begrebet blev populært.

Det var med en vis skepsis, at Børge og Aase indvilligede i at åbne deres hjem for bogens forfatter og fotograf, Jørgen Kaarup Jensen og Hanne Engelstoft. Selvom de ikke selv mente, der var noget særligt ved deres måde at leve på, er de overbeviste om, at livet på gården i Østbirk var det eneste rigtige valg for dem.

Jørgen Kaarup Jensen, en journalist og forfatter, producerede i 2002 tv-programmet "Den sidste bonde" til DR1 og vandt dokumentarprisen ved tv-festivalen Ecofilm. Nu deler han og fotograf Hanne Engelstoft Børges og Aases inspirerende historie gennem deres smukke fotobog.

Lignende artikler

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Kemikalieudslip i Nim
06. maj 2024