Fra svend til lærer: Thorbjørn Laursen forgylder guldsmedefaget



Thorbjørn Laursen er ny udlært guldsmed og kan kalde sig svend. (Foto: Jørn Kildall)

Mød Thorbjørn Laursen, en ung, talentfuld guldsmed, som fra sommerferien vil undervise unge i ældgammelt håndværk på Den Danske Designer og Håndværks Efterskole.

Tekst og fotos Jørn Kildall

Avisen fandt vej til Guldsmed TORN i Åstruplund, hvor vi mødte Thorbjørn Laursen, som netop har bestået sin svendeprøve med topkarakter. Thorbjørn startede sin læretid som 17-årig og skal nu, bare fire år senere, undervise i guldsmedefaget. Han trækker på skuldrene: "Tre år er jo ingenting. Jeg synes fandme, det er gået stærkt."

Oprindeligt troede Thorbjørn, at han skulle smede knive, men en efterskole med linjefaget 'Smykker' ændrede det hele. "Og da der så var gået et halvt år, så fandt jeg ud af, at jeg skulle være guldsmed."

Håndværkets hemmeligheder: En ung guldsmeds rejse fra elev til lærer

Thorbjørns læremester, guldsmed Torben Nørbo, ejer butikken hvor han fik sin læreplads. Forholdet mellem dem var præget af en stærk kemi fra starten. "Det var da også det der med, at vi har mange af de samme fritidsinteresser. Altså vi går begge to på jagt og sådan noget. Så det fungerede bare lige fra starten af," fortæller Thorbjørn med et smil.
 

Guldsmedemester Torben Nørbo og Thorbjørn Laursen får en snak om deres gamle håndværk. (Foto: Jørn Kildall)

Topkarakterer og kundekontakt: Vejen til succes

Thorbjørns arbejde på værkstedet har været alsidigt og har klædt ham på til at klare en hvilken som helst udfordring. "Og det er bare rigtig godt at have med til en svendeprøve, fordi lige pludselig så laver du en eller anden fejl," reflekterer han.

Han bemærker, hvor vigtigt det er at lære at kommunikere med kunderne: "Men lynhurtigt finder man også ud af, hvilket sprog man skal tale for at forstå hinanden."

Fra svend til lærer: Glæden ved at give videre

Nu skal Thorbjørn videregive den viden, han har tilegnet sig, til kommende generationer af guldsmede. Og selvom det er en stor opgave, ser han frem til udfordringen. "Det der med, at jeg har lært så meget her, at jeg glæder mig rigtig meget til at lære en masse til nogle andre."

Thorbjørn har allerede prøvet kræfter med undervisning og ser frem til sin nye rolle: "Jeg har jo prøvet det lidt. Jeg finder mig egentlig meget godt tilpas i det, men jeg ved ikke, om jeg kommer til at tage den typiske underviserrolle. Men jeg har det egentlig meget godt med det."

Den unge guldsmed ser med fortrøstning frem mod sin nye tilværelse i Skjern, hvor han fra efter sommerferien skal undervise på Den Danske Designer og Håndværks Efterskole. Med sin passion og dygtighed er der ingen tvivl om, at Thorbjørn vil være et stort aktiv for skolen - og for fremtidens guldsmede.

Fra fejl til fremskridt: En essentiel del af læringen

Hvad vil Thorbjørn råde dem, der overvejer at gå ind i guldsmedefaget? "Det råd, jeg nok vil give mest, det er, at man skal lære at blive ikke bange for at lave fejl," siger han med overbevisning. "Og først når man har accepteret, at man fejler, kan man rigtig gå i gang med at lære noget. Det har været min strategi."
 

Det smukke smykke som Thorbjørn lavede til sin svendeprøve. (Foto: Jørn Kildall)

Smykkeværkstedets historie og fremtidsvisioner

Thorbjørns fascination for guldsmedefaget skyldes, paradoksalt nok, dets manglende udvikling. Han ser det ikke som en begrænsning, men snarere som en unik styrke. "Det var et af de fag, der ikke havde udviklet sig," forklarer han, med reference til de traditionelle værktøjer, der stadig er i brug. "Hvis man kigger 1000 år tilbage, så er det jo marginalt, det har ændret sig. Jeg tror, det udvikler sig til at forblive traditionelt på nogle måder."

Reparation og genopdagelse: Glemsel er ikke en mulighed

Hans arbejde med at reparere gamle smykker har fået Thorbjørn til at genopdage teknikker, der engang var gennemgående, men som er blevet udfaset over tid. "Jeg tror, man kommer til at samle nogle af de teknikker op, som er blevet glemt," forudser han.

Løftet om læring: At holde håndværket levende

Forpligtelsen til at undervise og lære fra sig kommer tidligt i guldsmedefaget. Selvom Thorbjørn betegner sig selv som uerfaren, ser han frem til mange år i faget. "Jeg synes også, det er meget fedt, at den der forpligtelse med at lære det videre til nogen, at det kan komme så hurtigt bagefter."

Selvom han har mange år foran sig, ser han frem til at dykke dybere ind i håndværket og ser det som et fag, han vil være i mange år frem. Med sin passion og indsigt er Thorbjørn et fremragende eksempel på, hvordan man kan holde et gammelt håndværk levende og relevant i det moderne samfund.
 

Lignende artikler

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Kemikalieudslip i Nim
06. maj 2024