Hugo Rasmussen får sin bas med på gravstedetBassisten Hugo Rasmussen, der døde 30. august sidste år, har nu fået en gravsten, som ikke er til at overse. Den er udformet i facon som hans yndlingsinstrument, en 290 år gammel gulvbas, der er et af Danmarks fineste strengeinstrumenter.

Den mere end 2 meter høje gravsten er netop blevet opsat på Slagslunde Kirkegård ved Slangerup på Sjælland. Mindesmærket, som hugget ud af natursten, vejer 1,2 tons og har været længere tid undervejs.

Hugo Rasmussens datter, Helene Rasmussen, siger: ”Vores far var en offentligt kendt person, og musikken var midtpunkt i han liv. Vi synes derfor at det var oplagt at få en bas med på gravstedet, og vi blev glade da vi fik et forslag til, hvordan stenen kunne udformes. Og den skulle selvfølgelig ligne hans yndlingsbas.”

”Når en markant og offentlig kendt person dør, står de efterladte ofte tilbage med en udfordring omkring, hvordan gravstedet og gravstenen skal udformes. Nogle vælger en mere anonym form – men vi ser stadig oftere, at familien ønsker et personligt udformet mindesmærke, som fortæller noget om den afdøde,” fortæller kommunikationschef Michael Rohde-Petersen fra Danske Stenhuggerier. Han har i samarbejde med Hugo Rasmussens familie og stenhugger Lars Forsberg stået for udformningen af det usædvanlige gravminde.

Gravstenen er udhugget i hånden med hammer og mejsel fra en 3 tons stor sten af stenhugger Lars Forsberg. En række detaljer er kopieret fra den Hugo Rasmussens bas – og nogle af de særlige detaljer er udformet i bronze. Til opgaven er valgt svensk halmsted granit, da den kan bearbejdes og poleres, så den får forskellige rødbrune nuancer.

Hugo Rasmussen, der blev født i 1941, var udlært smed. Han blev tidligt optaget af musik, i første omgang som banjo-spiller. Som 18 årig havde han selv sparet op til at købe sin første kontrabas, og det lykkedes ham hurtigt at etablere sig som professionel jazzmusiker. Han har i løbet af sin lange karriere spillet med en lang række af jazzens største navne, og han nåede at medvirke på næsten 1.000 albums. Blandt mange andre hædersbevisninger modtog han senest Leo Mathisen-prisen, IFPI’s ærespris (Danish Music Award) og Dansk Musiker Forbunds hæderspris. 

Følg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!

Lignende artikler

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Kagehuset i verdensrummet
14. feb 2023